Kapitalkrisen

Kryptobørsen Firi varsler store kutt i staben

Firi skal redusere kostnadene og antall ansatte. Målet skal være lønnsom drift raskere og gjennomføring av en ny emisjon.

Gründer og leder i Firi, Thuc Hoang.
Publisert Sist oppdatert

– Markedet endrer seg, og da må vi også endre oss for å stå rustet mot de store svingningene. Det gjør at vi vil prioritere å nå lønnsomhet raskere enn hva vi tidligere planla, noe som betyr kostnadsreduksjoner og dessverre færre antall ansatte fremover. Vi vil jobbe tett sammen med våre kollegaer for å løse situasjonen på en best mulig måte, sier Thuc Hoang, adm.dir i Firi.

Sluttfører kapitalrunde i disse dager

Firi er i disse dager i gang med en planlagt kapitalinnhenting. Emisjonen er ifølge selskapet ventet å sluttføres i løpet av kort tid.

I en melding fra Firi heter det at krevende markedsforhold for teknologiselskaper, både for børsnoterte og privateide selskaper, er tilbakemeldingene fra investorer at det må være en bedre balanse mellom lønnsomhet og vekst.

– Vi har stor tro på selskapet, plattformen og fremtidsutsiktene, men gitt hva vi også ser fra de internasjonale kryptoaktørene så forventer investorene lønnsomhet i større grad, noe vi også må legge til grunn. Samtidig har vi fortsatt store ambisjoner om videre vekst, og er godt rustet til å ta markedsandeler fremover. Den nordiske ekspansjonsstrategien fastholdes, og vi er i gang i Danmark i løpet av sommeren, sier Hoang.

Betydelig færre

Firi er i dag 65 ansatte, men selskapet er tilbakeholden med å si akkurat hvor store kuttene vil bli.

– Det er for tidlig å si. Vi skal i samtaler med de ansatte og deretter vet vi eksakt antall, men det blir betydelig færre enn i dag, skriver Marius Blaker Høgevold, operativ sjef i selskapet, i en tekstmelding til Shifter.

– De fleste avdelinger blir mindre, men vi fortsetter å være det enkleste og tryggeste alternativet for kryptoinvesteringer, og fokuset på sikkerhet og compliance er uforandret, understreker han.

Kutt på marked?

Firi har det siste året markedsført seg tungt ut mot vanlige folk, med flere reklamekampanjer i det offentlige rom, der de har oppfordret til å investere i kryptovaluta via deres plattform.

Selskapet har også vært sponsor av den norske toppserien i basketball.

Shifter har spurt Firi om det også vil bli kuttet på disse postene.

– Vi gjennomgår selvsagt hele markedsføringsbudsjettet, men overordnet skal kostnadene ned, svarer Blaker Høgevold.

Forretningsmodell avhengig av svingninger

Firis inntekter avhenger av handelsvolumene på plattformen, og volumene øker når det er store endringer i kryptoprisene.

– Kryptomarkedet har falt mye den siste tiden, men vår forretningsmodell gjør at inntektene holder seg godt. I mai hadde vi over 300 millioner kroner i handelsvolum, og denne uken har vi sett en sterk økning både i handelsvolumer og antall nye kunder som følge av markedsuroen, sier Hoang.

Etter kraftig vekst de siste årene har Firi 145.000 kunder.

Schibsted med videre

I januar 2022 fikk Firi inn Schibsted Ventures på eiersiden. De er også med i emisjonen som nå pågår.

– Vi er imponert over måten Firi har taklet den vanskelige markedssituasjonen de seneste månedene. Selskapet er handlekraftige og tar nå de nødvendige grepene både for å øke inntektene og redusere kostnader for å raskere nå lønnsomhet, slik investorer forventer i dagens klima. Vi deltar også i denne runden og gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet med Firi, sier investment manager Mats Staugaard i Schibsted Ventures.

Følger trenden internasjonalt

Mandag meldte en av Firis internasjonale konkurrenter, Coinbase, at de vil kutte staben med 18 prosent, som tilsvarer rundt 1100 personer. Toppsjef Brian Armstrong skrev i den anledning i en epost til ansatte at selskapet vokste for fort under tidligere oppgangstider i kryptomarkedet og advarte mot en «kryptovinter».

Saken oppdateres når Shifter får flere detaljer om omfanget av kuttene.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*