Sommerspalten 2023

Kremena i Snö dykker dypt i «nordiske» startups og nordisk lederstil

Shifter intervjuer en ny gründer eller investor hver dag gjennom sommeren. Dagens gjest er Kremena Tosheva i Snö Ventures som forteller om de mest søkte "nordiske" pitchene hun har hørt og nordisk ledelseskultur

Kremena Tosheva gleder seg til å utforske skipsvrak i Malta i sommer
Publisert Sist oppdatert

Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to setninger?

– Jeg er en økosystembygger, entreprenør og jobber nå som investor i SNÖ Ventures. Vi investerer i raskt voksende nordiske selskaper som har potensiale for å disrupte, skape eller ta store markeder med transformerende teknologi eller løsninger. I det daglige jobber jeg med å finne/identifisere og bidra til at eksepsjonelle teknologigründere i Norden når sitt fulle potensiale.

Hva er din drømmeferie?

– Ingrediensene i drømmeferien for meg er gjerne sol, bading, god mat, venner og familie. Jeg lader batteriene og blir inspirert ved å oppdage nye ting og bli kjent med nye steder, så jeg søker ofte opplevelser som kombinerer mat, kultur og naturlige skatter. Jeg tok dykkerlappen ifjor og har virkelig fått øyene opp for undervannsverden. Jeg ser frem til å utforske det fargerike marinelivet og skipsvrak utenfor Malta i sommer.

Hva er den verste pitchen du har fått?

– Ikke noe spesielt som skiller seg ut i hukommelsen, men jeg kommer gjerne på noen kreative twister av gründere som forsøker å passe inn i mandatet vårt. Vi i SNÖ er geografisk fokusert på Norden og er til for å støtte nordiske gründere. Det gjør at vi ikke har anledning til å investere i hvem som helst i verden. Noen av de mer minnerikke begrunnelsene jeg har fått for hvorfor selskapet har Nordisk tilknytning er blant annet “Min italienske bestefar sloss i krigen i Norge”, “Jeg elsker aurora borealis”, “Jeg har vært på Island en gang og elsker dette landet”. Det er lov å prøve seg.

Hva er den beste pitchen du har fått?

– Jeg møter 500+ selskaper i året og har sett mye flinke gründere presentere oppigjennom årene. En av de mer minnerike for meg var første møte vårt med Kitemaker gründerne Sigurd Seteklev og Kevin Simons mens de var på Y-Combinator. Energien, lidenskapen og kompetansen til denne power duoen strålte igjennom dataskjermen der vi satt i hvert vårt covid adskilte hjemmekontor. Teamet imponerte oss med produktet de hadde bygget, som allerede halvparten av YC batchen hadde tatt i bruk, og visjonen deres for fremtidens arbeidsmetodikk. Det hele endte med at vi co-ledet seed runden deres sammen med EQT Ventures.

Hvis du skulle holdt en TED-talk om noe som ikke er jobbrelatert: hva ville du snakket om?

– The Nordic Leadership style - ledelseskulturen i Norden er spesiell i forhold til resten av verden. Den vektlegger en flat organisasjonsstruktur med få hirerarkiske nivåer; er tillits- og ansvarsbevisst; er preget av åpenhet og transparens; verdsetter samarbeid og oppmuntrer til teamarbeid og fokuserer på å oppnå en sunn balanse mellom arbeid og privatliv med fleksible arbeidstidsordninger og tilrettelegger for velferdstiltak som kan bidra til trivsel og produktivitet på arbeidsplassen. Disse generelle kjennetegnene ved den nordiske lederstilen kan virke som et selvfølge for oss, men er unike på verdensbasis.

Hva er ditt beste alternativ til formueskatt?

– Vi må ta sikte på å skape et gunstig miljø for økonomisk vekst og verdiskaping som kan redusere avhengigheten av formuesskatt. Alle tiltak som kan bidra til økt produktivitet og verdiskaping, som igjen kan generere økte skatteinntekter er interessante (for eksempel satse mer på utdanning, forskning og teknologiutvikling). Gjennom å redusere skatter og avgifter på bedrifter, forenkle regelverket og byråkratiet, samt fremme innovasjon og entreprenørskap, kan man skape et attraktivt forretningsmiljø for næringslivet. Selv om man ønsker å redusere eller eliminere formuesskatt, bør man likevel sikre en rettferdig fordeling av skattebyrden. Dette kan oppnås gjennom en progressiv inntektsskatt og andre former for skatt på kapitalgevinster og arv.

Les også:  Otovo-Andreas: – Vi har ikke fått bedre tid av å være tafatte i avkarboniseringen