Oslo 20200315. Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner holder pressekonferanse i Oslo sndag kveld Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kontantstøtten ennå ikke godkjent av ESA

Under et døgn før den viktigste krisepakken for næringslivet skal godkjennes av Kongen, er ordningen fortsatt ikke behandlet i ESA.

Publisert Sist oppdatert

Politikerne håper at kompensasjonsordningen for coronarammede bedrifter kan godkjennes av Kongen i statsråd i morgen formiddag, fredag 17. april. Den såkalte kontantstøtten skal dekke uunngåelige, faste utgifter for bedrifter som har mistet mer enn 30 prosent av inntektene som følge av virusutbruddet.

Men ordningen er fortsatt ikke godkjent av ESA, noe som er en forutsetning for at den kan iverksettes. Det bekrefter Finansdepartementet og ESA selv.

I en epost til Shifter torsdag ettermiddag skriver ESA at de ennå ikke har fått en «formell notifikasjon» fra Norge om ordningen, og at saken derfor ikke er til behandling ennå.

De kan heller ikke kan gi noen antydning om når behandlingen av kontantstøtteordningen er ferdig, men understreker at saken har «høyeste prioritet» og at den skal behandles så snart den formelle henvendelsen kommer.

Etter det Shifter kjenner til, er den tekniske løsningen - en nettportal med automatisk søknadsbehandling og utbetaling av penger - i havn. Endringer i denne kan likevel bli nødvendig, etterhvert som man høster erfaringer. Det er Finans Norge som har ledet dette arbeidet. Ordningen er snekret sammen på kun 10 dager.

Kontantstøtteordningen ble vedtatt av Stortinget 7. april. Det er ventet at den vil koste staten opp mot 50 milliarder kroner.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken kunne det tolkes som at ballen lå hos ESA. Det riktige er at de venter på en formell notifikasjon fra Norge, som må til før saken kan behandles! (Torsdag 16.04 kl: 17:24)

Les også: De viktigste tiltakene for gründere, startups og selvstendig næringsdrivende - samlet på én plass.