Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Kolonial-Karl klager Trygve Hegnar inn for PFU etter «syke mor»-kommentar

En redaksjonell «hale» fra Finansavisen i debattinnlegget falt ikke i god jord hos gründeren. – Ufin hersketeknikk.

Publisert Sist oppdatert

– Bruddet på god presseskikk i dette tilfellet er åpenbart, sier administrerende direktør i Kolonial.no Karl Alveng Munthe-Kaas til DN.

I oktober i fjor publiserte Finansavisen en lederartikkel signert ansvarlig redaktør Trygve Hegnar under tittelen «Butikker og konkurranse». Lederen gjaldt konkurransesituasjonen i dagligvarehandelen, og Hegnar kritiserte blant annet at (daværende) næringsminister hadde opprettet et ekspertutvalg for å se på innkjøpspriser i bransjer.

«Syke mor»

Siden dette var en sak Munthe-Kaas og Hegnar var uenig i, sendte førstnevnte et motsvar-innlegg, som ble publisert uka etter.

Debattinnlegget var signert administrerende direktør i Kolonial.no, hadde tittelen «Hegnars angrep på konkurranseloven», og var et svar til Hegnars lederartikkel.

Men like under debattinnlegget hadde Finansavisen hektet på en redaksjonell «hale», og det er denne som er årsaken til at saken nå er blitt PFU-mat.

I halen sto det: «Svar: Innsenderen bør kanskje opplyse om at han snakker for sin syke mor, Kolonial.no, som går dårlig. Derfor ønsker/krever han bedre/lavere innkjøpspriser. Red.»

– Det var denne halen jeg reagerte kraftig på. For meg virker det som et klassisk forsøk på hersketeknikk. Ufin hersketeknikk. Det var åpenbart i brevet mitt hvem jeg var og hvilket selskap jeg snakket på vegne av, og av innholdet fremgikk også Kolonial.no's posisjon i den pågående diskusjonen. Den redaksjonelle halen tjente derfor ingen annen hensikt enn å polemisere mot innholdet i vårt innlegg og svekke avsenderens troverdighet, sier Karl Alveng Munthe-Kaas til DN.

Han mener Finansavisens brudd på god presseskikk er spesielt grovt fordi deler av kritikken han fremførte, rettet seg mot avisens/redaktørens uttrykte meninger.

Han forteller at han forsøkte å be om en beklagelse fra avisen, og et møte med Hegnar, men at han fikk nei på begge.

Munthe-Kaas har nå klagd Finansavisen og redaktør Hegnar inn til PFU. Saken blir behandlet i PFU 26. februar.