fintech

Kent Vorland tok over britisk fintech-selskap og gikk til rettslig kamp mot ledelsen

Bak dette bildet skjuler det seg en historie Kent Vorland ennå ikke har hørt maken til. Verken før eller etter han tok det dramatiske valget om å bytte ut hele ledelsen. Nå henter nordmannen 40 millioner kroner.

Det britiske selskapet Simplypayme, som ledes av norske Kent Vorland, har hentet 40 millioner kroner. Her fra en prisutdeling i 2019, året etter at nordmannen ble øverste leder i selskapet.
Publisert Sist oppdatert

Kent Vorland tenker tilbake på en typisk lunsj i 2017. Den kunne ikke koste mer enn åtte norske kroner og besto som regel av liten boks røde bønner og en halv Kingsfood-pølse. Hvis ikke han satt på kontoret og jobbet, hadde Vorland jobbrelaterte møter.

Alle forsøkte å advare ham på den tiden, forteller han til Shifter.

Venner, familie og hans daværende kjæreste så det først. Jobben i det London-baserte oppstartsselskapet tok sakte, men sikkert knekken på nordmannen, som ved rene tilfeldigheter hadde blitt dypt involvert, først som en konsulent og deretter salgssjef.

Likevel skulle det gå et helt år før Vorland selv tok grep som ny toppsjef. Vendingen inkluderte en tre måneder lang kamp for å bytte ut den opprinnelige ledelsen.

– Jeg har aldri hørt om noen som har gjort noe lignende før, sier Vorland.

Kent Vorland fra den første tiden i Simplypayme.

Vanskelig vei mot gode resultater

I dag tilbyr Simplypayme administrasjon av «hele forretningen» fra en app, deriblant betaling, fakturering og annet papirarbeid, i tillegg til organisering og rapportering.

Selskapet vant i 2020 et anbud hos Mastercard International om å levere løsningen globalt, og raskt fulgte en lansering i USA. I fjor signerte Simplypayme også et partnerskap med Paysafe. Målet var å bygge en ny onboarding-løsning for små bedrifter, for å gi dem tilgang til det Vorland omtaler som et «finansielt økosystem».

Vorland hentet i 2019 cirka 15 millioner kroner til bedriften, og han leder i dag et team på over 20 ansatte fra London. Nå har nordmannen også dratt i land en finansieringsrunde på nær 40 millioner kroner til videre satsing i nye og eksisterende markeder i Europa og USA. Investor Tom Brudenell-Bruce leder an i runden.

Men veien hit unner Vorland ingen.

Satset på en karriere som konsulent

Da Vorland først ble en del av selskapet i 2016, het det SmartTrade App (STA), og den opprinnelige ideen var å utvikle en løsning som tillot aksept av et kreditt- eller debetkort fra mobilen uten bruk av «dyre kortlesere». STA hadde bare noen få ansatte og tjente ifølge Vorland ikke penger. Han fikk derfor stadig utdelt flere aksjer i stedet for lønn, til tross for at han knapt hadde råd til å leie et tak over hodet selv.

Vorland hadde flyttet til England i 2015 etter noen år i USA, der han blant annet studerte økonomi. I London målet å gjøre suksess med sitt eget konsulentselskap, Becama.

– Jeg hadde ingenting - i en by som er altfor dyr til ikke å ha noe i. Derfor jobbet jeg til alle døgnets tider for å skape et større nettverk og gjøre suksess med Becama.

På samme tid var det ifølge Vorland store uenigheter internt i STA, og daværende toppsjef, Keld van Schreven, ville i 2017 gi fra seg roret til den 27 år gamle nordmannen.

– Jeg hadde allerede vært den eneste driveren i selskapet lenge, så jeg takket ja.

Overarbeidet, ung og uerfaren

Men uenighetene fortsatte, nå mellom Vorland og ledelsen for øvrig, og han opplevde selskapet som et skip som sank dypere jo mer av informasjon som kom til overflaten.

Striden dem imellom hindret nå videre vekst, selv om Vorland hadde planene klare.

STA hadde ifølge nordmannen gjeld opp etter ørene, og de første månedene brukte han bare på å løpe i skytteltrafikk mellom nye investorer og potensielle partnere.

– Men hver eneste en ropte meg ut av rommet som altfor ung og uerfaren.

Fordi styret også besto av den daværende ledelsen, var Vorland likevel avhengig av støtte fra investorene for å kunne snu skuta, og han knyttet god kontakt med to av dem.

Vorland ga videre lovnader om snarlige resultater, og hevder han lykkes, men den enorme arbeidsmengden, og et kjærlighetsbrudd, førte ham etter hvert inn i et mørke.

– Jeg hadde dager jeg lå i fosterstilling i 24 timer i strekk. Alt dette var nytt for meg.

Den julen reiste Vorland hjem til Ryssland i Valle kommune, men så fort han kom seg på beina igjen, sendte han en SMS til en av investorene i STA. Vorland ønsket å kvitte seg med hele styret og ta full kontroll over selskapet selv. Hvis ikke, kom han aldri tilbake.

Kent Vorland på besøk i Norge julen 2018.

Den avgjørende meldingen

Vorland innledet meldingen fra 2019 slik:

«God morgen! Håper du har det bra. Jeg skriver til deg som rådgiver, mentor og venn. Å være i Norge har satt mye i perspektiv med tid til å snakke. Jo mer tid som går og jo flere vi snakker med, virker det til tross for at virksomheten er bedre enn noen gang, at midlene til å drive den fortsatt langt unna. Om det er strukturen, ledelsen eller hvordan den ble drevet i fortid eller nåtid, vet jeg ikke.»

Han fortsatte:

« ... jeg har vært på et "bønnebudsjett" i 6 måneder. Ikke engang mamma fikk julegave i år da jeg rett og slett ikke klarte å spare til den. Dette er ikke en bønn om sympati på noen måte. Jeg var klar over risikoen, jeg elsker oppstartsverdenen og jeg har tatt alle avgjørelsene og vet hva som kan skje og ikke. Men det eneste jeg vet med sikkerhet er at jeg ikke kan fortsette uten grunnleggende livskvalitet, mat og bolig.»

– Å lese denne meldingen i dag bringer fortsett frem mange følelser i meg. Jeg var på det tidspunktet så langt nede, og jeg så egentlig ingenting vei ut.

Vorland fikk, riktignok noe overraskende, innrømmer han, full støtte. Så startet jobben.

Nektet å forlate selskapet

De ansatte nektet, som forventet, å forlate selskapet, ifølge Vorland. Deretter ble advokater involvert, men etter en del stang ut-prosesser også her, måtte Vorland ty til mer drastiske tiltak. Selskapet hadde på den tiden rundt 60 aksjonærer, og nå skulle de jobbe frem en resolusjon fra disse, om å fjerne de den øvrige ledelsen fra selskapet.

Også her sanket Vorland med sine lyse fremtidsplaner, full støtte, forteller han.

– Dette var vår siste utvei. Vi satte en tid og dato, utarbeidet en del dokumenter og fremla de for dem det gjaldt, og ga beskjed om hva som var i ferd med å skje.

På vei til avstemmingen, nøyaktig seks minutter før tiden var slagen, kom SMS-en:

«Vi er enige».

Styret trakk seg ut - mot en sum penger, riktignok betydelig lavere enn de først hadde satt som krav, forteller Vorland, og partene signerte endelige forliksavtaler i mai 2019.

Shifter har sett dokumentasjon på denne prosessen.

– Jeg husker jeg satt for meg selv og sank ned i stolen i et lettelses sukk, men det hadde vært en skikkelig tøff periode. En slik kamp unner jeg ingen.

Blanke ark

SmartTrade App ble offisielt Simplypayme den våren.

Selskapet skulle nå gå fra å være en betalingsapp rettet mot forbrukere til en fullskala betalingsplattform for små- og mellomstore bedrifter. Vorland sikret samme år først to, deretter cirka 15 millioner norske kroner, til utviklingen av den nye løsningen. Han fikk også på plass en ny ledelse og et nytt styre, deriblant med styreleder Michael Brennan.

Han ble hentet inn i 2020, og overfor Shifter deler Brennan selskapets reise inn i to tidsperioder; før- og etter Kent-æraen, en helt tydelig avgrensning, forteller han.

– Han tok en liten del av teknologien fra «før Kent-tiden», samlet et team som tenkte som en SMB-bedrift, og undersøkte hva de faktisk hadde behov for, sier han videre.

– 2022 kunne ikke vært mer spennende, legger Brennan til.

Kent Vorland leder i dag over 20 ansatte i Simplypayme fra London-kontoret.

Avtalene som endret alt

Ifølge Vorland var det avtalene med Mastercard og Paysafe som virkelig endret alt.

– Det bitte litte selskapet, som hadde millioner i gjeld, avskjediget av alle, ble nå, veldig raskt, globalt anerkjent i vår bransje, sier Vorland og viser til nasjonale fintech-priser.

Fjoråret ble brukt på å vokse i USA og Storbritannia, og nå er altså selskapet sikret 40 millioner kroner til videre ekspandering.

– Det tok oss bare tre måneder å registere kunder i alle 50 delstatene i USA, og i år utvider vi til nye land og kontinenter, sier Vorland.

Han viser til at mindre enn ti prosent av amerikanske banker tilbyr SMB-fakturering og betalingstjenester, og hevder Simplypayme er de eneste som er skybaserte og utelukkende retter seg mot denne gruppen.

– Jeg er utrolig stolt av teamet, som er bygget utelukkende med åpenhet og transparens, der helsa kommer først, og der mennesker er mennesker.

– Til tross for sammenbrudd og tøffe tider, ville jeg gjort det igjen, ti av ti ganger.