Gründer og administrerende direktør Karl Munthe-Kaas i Oda.
Gründer og administrerende direktør Karl Munthe-Kaas i Oda.

Karl Munthe-Kaas styrer ut av landet: «Jeg er i aller høyeste grad konsernsjef»

Make no mistake, Oda-sjefen er fortsatt «all in», og her er noen av planene hans som multinasjonal toppsjef.

Publisert Sist oppdatert

Da han snakket med Shifter i morgentimene etter at nyheten om at han gir seg som sjef for Oda i Norge hadde sprukket i DN, har han akkurat tatt en runde til diverse nyhetsredaksjoner for å få presisert at han fortsatt er «all in» i Oda, selv om Kristin Thornes Woldsdal tar over jobben han har hatt her i landet.

– Jeg er i aller høyeste grad konsernsjef, sier Munthe-Kaas, og påpeker at lederne for Tyskland, Finland og Norge rapporterer til ham, i tillegg til resten av ledergruppa.

– Det er en helt naturlig overgang. Jeg har hele tiden vært konsernsjef, der jeg har hatt ansvar for totaliteten. Men i stedet for at jeg skal dele oppmerksomheten mellom å være norgessjef fra dag til dag, og samtidig lede den internasjonale ekspansjonen, får Kristin nå ansvaret i Norge.

Krevende kombinasjon

Munthe-Kaas mener det er summen av mange ting som gjør det vanskelig å være operativ sjef i Norge, samtidig som han skal jobbe strategisk og taktisk med den internasjonale ekspansjonen. Tempoet i Oda er høyt på alle fronter for tiden. I Norge bygges det for eksempel nå et nytt storlager i Drammen, og det bygges opp nye lagre i Finland og Tyskland i tiden fremover.

– Som konsernsjef skal jeg fokusere på det store bildet. Når det er sagt, er det å være norgessjef en veldig viktig rolle. Det er dette markedet som er fyrtårnet vårt, der vi viser hva som er mulig, der vi ligger lengst fremme. Det viser hva vi kan få til i Tyskland, Finland og etter hvert andre land.

Stretch?

– Er dette noe som har skjedd nøye overveid eller er det et resultat av at det er en stretch du har opplevd?

– Det er i høyeste grad en ordnet overgang, noe vi har vært klar over i lang tid, så det er helt udramatisk. Vi må ha ledere i hvert enkelt land. Når det gjelder min stretch, så har jeg prioritert tidligere også. Så en del av det daglige har også før blitt håndtert av andre enn meg. Med Kristin som sjef for Norge, vil det bli bedre for den norske organisasjonen.

– Kommer vi nå også til å se mindre av deg i den norske debatten om dagligvarepolitikk?

– Det er nok nødvendig at jeg fortsatt holder i den biten. Det er jeg som har vært involvert i disse prosessene, særlig innenfor dette med prisdiskriminering. Men denne endringen frigjør jo litt tid til å fokusere mer på disse tingene også.

– Det gir deg tid til å gå inni disse debatten i Tyskland og Finland også?

– Der er det jo ikke et problem. Det finske konkurransetilsynet har vært veldig hissig på dette, og vært på ballen. Og i Tyskland er det en helt annen konkurransesituasjon, mener Munthe-Kaas.

Det viktigste

– Hva blir de viktigste arbeidsoppgavene for deg fremover?

– Det første er å utvikle den globale organisasjonen, bygge et globalt overbygg som skal støtte organisasjonene i de tre landene og de andre landene vi etter hvert skal inn i. Ansette de riktige folkene, så det fungerer optimalt, ivareta den kulturen vi har når vi tar Oda internasjonalt.

Ikke minst skal han jobbe med å designe den videre ekspansjonsstrategien, også med tanke på hva som trengs av kapital for å få til det de skal.

Beholder ledelsen

I tillegg til Karl Munthe-Kaas vil flere av de som har vært med å starte og lede Kolonial, og nå Oda, gå inn i den globale ledergruppa – blant andre CTO Christian Mikalsen og CFO Vegard Aakre Vik.

– Nå når dere ekspanderer internasjonalt, har det ikke vært behov for påfyll i ledergruppa med tanke på kompetanse og erfaring, og da vært aktuelt å få inn en «hotshot» med bakgrunn fra internasjonale vekstprosjekter?

– Det blir ingen store endringer, iallfall ikke mer enn hva som er normalt i enhver bedrift. Vi har hatt noen utskiftinger, men den ledergruppa vi har hatt, har virkelig vokst med oppgaven.

Powered by Labrador CMS