Jørn Haanæs gir seg som startupdirektør i Oslo Business Region.

Jørn Haanæs går fra kommunen til kapitalen: Startupsjef blir investor

– Jeg har ikke lyst til å være den som takker nei til en rå mulighet for å beholde en tryggere hverdag, da ville jeg vært en pudding, sier Oslos avtroppende startupdirektør, Jørn Haanæs.

Publisert

– Det er jo ingen hemmelighet for de som kjenner meg, at jeg har hatt et ønske om å jobbe på investeringssiden. Dette er en utrolig spennende del av samfunnet, og jeg har jobbet målrettet for å få kunnskapen og erfaringen som må til, sier Jørn Haanæs, som nå går fra Oslo Business Region (OBR) til impact-investeringsselskapet Katapult Group.

Som å se i en krystallkule

Få nordmenn har sett og hørt så mange gründere fortelle om ideene sine. Som «Oslos gründersjef» har han hver høst de siste årene organisert startupkonkurransen OIW 100 Pitches, det nærmeste man kommer et uoffisielt norgesmesterskap i startup-pitching.

– Mange snakker jo litt nedsettende om «pitche-events», men for meg er det som å se inn i en krystallkule der du ser hvordan noen av de smarteste i samfunnet skal løse verdifulle problemer, sier Haanæs.

Han kaller det et "lynkurs i forrentingsmodeller".

– Jeg har alltid tenkt at disse tingene er “the best kept secret in business”. Svært mange i næringslivet burde bruke mer av hverdagen på å forstå nye ideer og metoder, stille kritiske spørsmål til etablerte sannheter og generelt trene hodet. Jeg har villet gå dypere inn i dette, og får nå muligheten til å jobbe enda tettere med møtet mellom entreprenører og kapital, fastslår Haanæs.

«Kjapp i hodet»

Nå blir han altså «director of portfolio and investor relations» i Katapult Group. Det innebærer blant annet at han skal støtte de 124 selskapene i porteføljen, og sørge for at kontakten er god.

Steget ut av kommunale Oslo Business Region over til privateide Katapult er ikke så altfor langt. Haanæs kommer til gamle kjente. Selv har han kjent gründer Tharald Nustad siden 2016. Hans tidligere sjef i OBR, Fredrik Winther, tok over som administrerende direktør i Katapult-gruppen i våres, etter Winther hadde vært styreleder i Katapult-akseleratoren siden januar.

– Hva er det beste du kan bidra med i et investeringsselskap?

– Jeg er kjapp i hodet og flink med mennesker. Jeg lærer fort, og kan ganske raskt snakke meningsfullt med selskapene. Jeg har stor tro på startup som metode for å løse komplekse problemer.

Startup-erfaring

Haanæs har ikke bare sett startup-livet utenfra. Etter at han sluttet som markedssjef i plateselskapet Warner Music Norge i 2013 ble han øverste leder i oppstartsselskapet Soundrop – en sosial app i Spotify der musikknerdene kunne lytte til og diskutere musikk. Senere ble det til produktet Show.co, et markedsføringsverktøy for artister og musikkselskaper, før han altså begynte i Oslo Business Region i 2016.

– I disse litt usikre tider, er det ikke litt skummelt å gå fra en trygg kommunejobb over i noe så risikofylt som venture-investeringer?

– Jo, sånn sett finnes det tryggere alternativer. Men jeg brukte omtrent et halvt sekund på å tenke over om dette var riktig. Jeg var aldri i tvil da jeg ble spurt. I ettertid har jeg jo reflektert litt over det, jeg går jo fra det som er en av Norges mest privilegerte offentlige stillinger, en slags fantasijobb.

Til tross for fire og et halvt år i kommunen er han ikke av den trygghetssøkende typen.

– Det er jo flaut hvor satt man kan bli, og hvordan tingene rundt deg tynger deg ned og gjør deg risikoavers. Jeg har ikke lyst til å være den som takker nei til en rå mulighet for å beholde en tryggere hverdag, da ville jeg vært en pudding.

«Umulig å plukke en vinner»

– Blir det også noen engleinvesteringer fra Jørn Haanæs, når han nå blir «uavhengig»?

– Jeg har satt av penger til det, men ikke funnet det rette prosjektet, så mine investeringer er fortsatt i tryggere ting. Startup-investeringer er for meg et «numbers game». Jeg foretrekker en modell der man diversifiserer kapitalen i mange selskaper, slik Katapult gjør.

Denne betraktningen bunner også i det han har sett fra sin tid som startupdirektør i Oslo Business Region.

- Jeg har sett at det nesten er umulig å plukke en vinner. Noen ganger er jeg sikkert på at noe kommer til å bli veldig bra, mens andre kommer til å feile. Men så blir jeg stadig overrasket. Jeg tenker at det viser at det ikke går an å ta raske enkeltbeslutninger uten å tenke system.

Messiaskompleks hos investorene

Haanæs er også opptatt av at det ikke er investorene som sitter på løsningene, men gründerne med sin kunnskap.

- Noen investorer får jo et slags messiaskompleks, at de tror at alt de tar i blir til gull. Men bare fordi jeg gjorde ting på min måte, betyr det jo ikke at det er relevant for andre. “Survivor bias” er et interessant fenomen. Gründere kan selvfølgelig lære av andres erfaringer, men råd bør man være forsiktig med. Det er en forskjell der.

Som investor tror han ikke det er så smart å stole på magefølelsen alene.

- Magefølelse er bra til én ting, den menneskelige koblingen, den som handler om en gründers personlighet - om et menneske har gode intensjoner og at dette er noen du har lyst til å samarbeide med. Men jeg foretrekker å være talldrevet.

Jørn Haanæs begynner i jobben hos Katapult i januar.