Sommerspalten 2023

Jonas Skattum Svegaarden i Katapult Ocean om «superyacht-sikkerhet» og impact-investeringer

Shifter intervjuer daglig utvalgte gründere og investorer gjennom sommeren. Dagens gjest er Jonas Skattum Svegaarden som er daglig leder i Katapult Ocean.

Jonas Skattum Svegaarden skulle gjerne tatt seg en dukkert i Indonesia
Jonas Skattum Svegaarden skulle gjerne tatt seg en dukkert i Indonesia
Publisert Sist oppdatert

Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to setninger?

Jeg er en tidligere bankmann og hedgefond-gründer, men nå impact investor som jobber med å bevise at man kan slå markedet ved å investere i selskap som har en positiv påvirkning/impact på klima og samfunn, samtidig som man katalyserer mer kapital til det underinvesterte blå-grønne skiftet. I det daglige leder jeg Katapult’s 150 impact investeringer globalt, og Katapult Ocean’s venture fond som er verdens mest active ocean impact fond og World Economic Forum’s Top Innovative Fund,

Hva er din drømmeferie?

Dykking og øyhopping på Raja Ampat-øyene i Indonesia har alltid vært Marie og min drømmeferie. Den har blitt litt fjernere her vi sitter med vår tre uker gamle sønn i armene.

Hva er den verste pitchen du har fått?

Et sveitsisk startup som hadde en safety-løsning som skulle «Make Superyacht-owners sleep good at night». Det er ikke akkurat det primære impactet vi ser etter i våre investeringer.

Hva er den beste pitchen du har fått?

I Katapult ser vi på et par tusen selskap i året, og i fjor investerte vi i 39 selskap globalt, så det er blir mange å velge mellom. Men her jeg sitter i sommervarmen tenker jeg umiddelbart på et av våre porteføljeselskap, Desolenator, som gjør saltvann til drikkevann ved bruk av solenergi. Med en kostnad ned til $1 per 1000 liter vann leverer selskapet allerede til Carlsberg i India og har store operasjoner i Midtøsten.

Hvis du skulle holdt en TED-talk om noe som ikke er jobbrelatert: hva ville du snakket om?

Jeg er så heldig å ha en ‘jobby’ – en jobb som også er min hobby, så det meste jeg kan nok om til å holde en TED talk er også det jeg jobber med. Men om jeg måtte på TED-scenen rundt et annet tema kunne det vært om Norge og alt vi har å by på i vårt langstrakte land – natur, mat og kultur, årstider og opplevelser. I Katapult har vi 15 nasjonaliteter representert på hovedkvarteret vårt i Oslo, og jeg er vel en av de mest aktive på vår Slack-gruppe #Welcome-to-Norway

Hva er ditt beste alternativ til formueskatt?

Re-designet utbytteskatt. Kanskje like upopulært, men likevel et effektivt alternativ.

Les også:  Merete Nygaard om pasta og hvorfor gründere bør engasjere seg i politikk

Powered by Labrador CMS