#Gründerinvesterer

Johan Brand: – Med bakgrunn som gründer får jeg innpass i fond og dealer som er sykt bra

Kahoot-gründeren er ikke investor, men «gründer som investerer». Målet er å endre hvordan selskaper finansieres.

Johan Brand (t.v.) og Jamie Brooker, medgründere i Kahoot og nå partnere i investeringsselskapet WeAreHuman.
Publisert

Kahoot-gründer Johan Brand har brukt tiden etter Kahoot til å investere i en rekke startups. Sammen med en annen Kahoot-gründer, Jamie Booker, har Brand bygget opp We Are Human i en fondsstruktur hvor mange av investeringene ligger i dag.

I Shifters kartlegging dukker Brand opp blant de ti mest aktive. We Are Human har blant annet investert i havdata-startupen Orca Technologies og gaming-treningssykkelen Playpulse.

– Hvorfor begynte du å investere i startups?

– Ganske enkelt fordi jeg i Kahoot fant ut at når man skal starte og vokse, er det smart å alliere seg med selskaper som tilbyr tjenester på samme reise. Da har man en konkurransefordel hos disse ettersom de vokser sammenlignet med andre kunder. Så da jeg for alvor gikk over til å investere, var det i leverandører. Så ville jeg også gi tilbake til miljøet, sikre at selskaper med spennende gründere som jeg mener burde eksistere, klarer seg. Det har vært en av grunnene til at jeg har investert aktivt inn i økosystemet.

Disse ti gründerne er investert i flest startups

– Hva av erfaring har du tatt med inn i rollen som investor fra tiden som gründer?

– Jeg er gründer som investerer - ikke investor. Det betyr at vi investerer mer basert på gründerprinsipper. Vi evaluerer team fra en annen vinkel. Vi ser på produkt og potensial på en litt annen måte.

Læring er et stikkord for Brand. Et eksempel er da han ønsket å lære mer om produksjon av karbonnegativ sement.

– Jeg hadde aldri klart å lese meg opp på det. I stedet får jeg nå tilgang på kunnskapen til fantastiske gründere med vanvittige nettverk. Med bakgrunn som gründer får jeg også innpass i fond og dealer som er sykt bra. Vi blir ofte klemt inn foran fond fordi vi har noe å komme med.

Ny type investor for en ny verden

I We Are Human er målet å utvikle en helt ny måte å investere på med nye typer investeringsmodeller og alternative kapitalstrukturer.

– Dette som vi driver med passer ikke helt inn boksen til klassiske venture-hus. Alle spyr ut like selskaper som ikke svarer til utfordringene i verden. Alle tenker for likt. Derfor må vi kanskje gjøre ting på helt nye måter.

– Men hva med finansiell avkastning?

– Siden vi investerer våre egne penger, bestemmer vi selv når det er tid for å ta eventuell gevinst. En del av midlene står i fond som gir god avkastning, og det gir oss muligheten for å investere for å lære. Avkastning er viktig, men det er ikke hele bildet. Så lenge selskapene går bra, så tenker ikke jeg at en enhjørning skal betale tilbake hele fondet. En typisk 7-års syklus er kanskje ikke riktig for selskapet heller.

– Ser det noen trender som kommer til å påvirke fremover?

– Den kortsiktige krisen vi er inne i, driver mange til å optimalisere driften. Gründere blir veldig opptatt av å levere fornuftige tall. Godt drevne selskaper med edruelige modeller kommer til å klare seg fint.

Johan Brand har en eierandel i Shifter Media AS.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!