Strategisk investor

Investoren som gir gass i krisetid: – Momentum har ikke endret seg hos oss. Tvert imot.

Kaare Helle i DNV anbefaler startups å ikke bare vokse etter tall som tradisjonelle VC-er ser på, men noe mye mer verdifullt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser ikke så stor endring ennå. Kanskje vi ser det til høsten, sier Kaare Helle, leder investeringsarmen til test- og sertifiseringsselskapet DNV.

– Momentum har ikke endret seg hos oss, i hvert fall. Tvert imot, sier han og sikter til kapitalkrisen som mange oppstartsselskaper opplever.

Han mener likevel at dagens situasjon hverken er udelt positiv eller negativ.

– Når vi skal gjøre investeringer, er det litt mer edruelig prising, og det er sunt at vi får en korreksjon. Jeg merker at vi også kommer lettere til bords for å investere i de beste objektene, og de gangene vi kommer til bords, så er vårt verdiforslag som en "corporate"- investor (CVC) veldig sterk, sier han, og forklarer:.

I tillegg til penger, kan de tilby dyp kompetanse, potensielle kunder, og ikke minst troverdighet som gjør at det er lettere å få inn andre VC-er.

– Det er flere caser jeg ikke hadde kommet inn i dersom vi ikke var DNV, sier han.

Samtidig påpeker han at de er involvert i selskaper som må hente penger.

– Vi har ikke lyst til å ta disse rundene helt selv, så vi må også ut i markedet å bidra. Og da er det en fordel at selskapet er "backet" av store aktører som Equinor eller DNV eller andre. Det gir mye mer kredibilitet, sier han.

Vanvittige multipler

– Vi vil nok ikke se vanvittige multipler på 60 ganger inntjening igjen med det første. Det ville overrasket meg. Men verden har ikke endret seg fundamentalt, sier han.

– Hva mener du?

– Energi-transformasjonen skal skje, og det er et segment hvor det vil være mye endring og gode muligheter for entreprenører og startuper i minst ti år til. Jeg kan jo ha en enda lenger tidshorisont enn et vanlig VC-fond, sier han.

– Tradisjonelt har CVC vært syklisk, og du sier at dere ikke har en tidshorisont. Avhenger ikke det av hva moderselskapet ønsker til enhver tid?

– Jo, men det tar litt tid, og det avhenger av hvor sterkt strategisk mandat man har. Mitt mandat er knyttet til ekstreme transformasjoner. Ofte forsvinner CVC i konjunkturnedganger. Men mitt inntrykk er at det er stadig flere som ønsker å bygge en CVC. Det er flere som har tatt kontakt med meg for å lære av oss, sier han.

– Men hvis det går dårlig for moderselskapet, står det vel ikke så trygt til?

– Nei, men det er ikke det vi opplever nå. Vi opplever det motsatte. Såvidt jeg forstår går det veldig bra i DNV til tross for uro i kapitalmarkedene, så det er ikke så mange som begynner å stille spørsmål ved CVC, sier Helle.

Ikke bare vokse etter tall som tradisjonelle VC-er ser på

Han tror grunnen til at det er syklisk, er at CVC-en ikke klarer å vise til en finansiell avkastning i løpet av kort tid.

– Det tar tid å få avkastning. Men en CVC bør kunne vise til en industriell eller strategisk avkastning. Så selv om vi går i null, kan jeg likevel få skryt, fordi eksempelvis dronen vi investerte i har revolusjonert inspeksjonsrutinene våre, som har gitt besparelser på 20 millioner kroner, sier han, som et fiktivt eksempel på en reell investering de faktisk har gjort, og som de kommer til å gå inn med mer penger i.

– Bør startups se etter mer strategiske investorer nå?

– Ja, jeg tror det, men nå er jeg jo en, sier han og ler.

– Nå er tiden ikke bare for å vokse brukere, men å vokse inntjening. Ikke bare vokse etter tall som tradisjonelle VC-er ser på, men faktiske kunder og inntekter. Og da kan et partnerskap med en stor strategisk aktør være en vei inn. De store har heller ikke et fond som er fullt. De har penger, kompetanse og kanskje kunder, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*