finansiering

Investerte i norsk gründeryndling, nå har han hentet 10 milliarder kroner til nytt fond

Atomico lander monsterfond.

Skype-gründer Niklas Zennström står bak Atomico.
Publisert

Niklas Zennström tar et nytt syvmilssteg fremover med sitt venturefond Atomico. Det er Financial Times som nå melder at svensken har skaffet seg $1,1 milliarder i ny finansiering for å investere i oppstartsselskaper. Avisen baserer det på amerikanske reguleringsdokumenter, som Atomico selv ikke ønsker å kommentere.

Selv om VC-selskapet de siste årene har hatt sin base i London, er de fortsatt aktive i det nordiske markedet, og er heller ikke en ukjent aktør her hjemme i Norge. Nylig ledet Zennström-fondet an i investeringsrunden i den norske antihvitvasking-startupen Strise. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Selv om Atomico tydeligvis ikke ønsker å si noe nå, så sa Zennström følgende til FT i et intervju nå nylig: 

– La oss bryte opp [Silicon Valley]-monopolet. Vi kan bygge det samme eller til og med bedre i Europa.

Atomicos nye finansiering er blant de de største i Europa i år. I januar lukket venturekapitalfirmaet Highland Europe sitt nye €1 milliard-fond, mens den London-baserte programvareinvestoren Dawn Capital samlet inn $700 millioner forrige måned, ifølge Financial Times.

Venturekapitalister har måttet håndtere en rekke utfordringer de siste 18 månedene, inkludert økende inflasjon. Private markedsverdier for flere fremtredende oppstartsselskaper, som det tyrkiske leveringsselskapet Getir, har blitt betydelig redusert for å gjenspeile tøffe makroøkonomiske forhold.

Mangel på børsnoteringer har også hemmet finansieringsmarkedet for venturekapitalister, noe som er en viktig vei for slike forvaltere å avslutte investeringene sine og generere avkastning for institusjonelle investorer.

Urolige børsnoteringer i forrige måned for noen fremtredende teknologiselskaper i USA, inkludert nettmatleveringsselskapet Instacart, har dempet håpene om en gjenoppretting og ledet venturekapitalister til å råde oppstartsselskaper til å utsette børsnoteringer til rentenivåene i USA begynner å flate ut.

Atomico ønsket ikke å kommentere saken.