Fintech

Slik fikset Strise avtalen med Atomico

Etter å ha dratt i land årets største fintech-emisjon, forteller Strise-sjef Marit Rødevand om vekten av langsiktig arbeid og fordelene med å ha en «founders associate» med seg i prosessen.

Strise-sjef Marit Rødevand har nettopp lukket årets hittil største fintech-emisjon. For å lykkes med har hennes nye «founders associate» Michelangelo Pagliara vært en viktig støttespiller.
Strise-sjef Marit Rødevand har nettopp lukket årets hittil største fintech-emisjon. For å lykkes med har hennes nye «founders associate» Michelangelo Pagliara vært en viktig støttespiller.
Publisert

Onsdag ble det kjent att Strise hentet 118 millioner kroner i en Serie A-runde og fått inn Skype-gründer Niklas Zennströms Atomico Group som ny storeier, noe som E24 var først med å rapporere.

Et kjapt søk i Shifters egen emisjonsdatabase viser at det er den første fintech-relaterte emisjonen i år som passerer 100-millionersstreken. (Two-emisjonen som ble omtalt i mars var større, men ble faktisk gjennomført i 2022).

Strise utvikler programvare som automatiserer antihvitvaskingsarbeid og effektiviser bankens arbeid med å kjenne sine kunder. En lang rekke banker står på kundelisten, blant annet Nordea og Handelsbanken, men selskapet begynner å få kunder også utenfor banksektoren, noe som ikke gått helt ubemerket forbi i investormiljøer.

Har én norsk suksess fra før

Atomico Group er en av de skikkelige tungvekterne blant europeiske VC-er. Selskapet har startet i alt fem fond, det siste i 2020 var på 820 millioner dollar. Totalt har Atomico rundt 2,7 milliarder dollar i kapital under forvaltning.

De norske investeringene har vært få. Mest kjent er Spacemaker, der Atomico kom inn på eiersiden under et år før selskapet ble solgt for 2,2 milliarder kroner i 2020.

Har hatt kontakt i flere år

Så hvordan hvordan gikk det til da Strise og Atomico fant frem til hverandre?

Ifølge Marit Rødevand er det først og fremst frukten av et langsiktig arbeid med å gjøre selskapet kjent for potensielle investorer. Atomico-partner Andreas Helbig er for eksempel en person som Rødevand har møtt flere ganger de siste årene, på Slush og andre steder, og som hun har holdt oppdatert på utviklingen i Strise.

– De har fulgt med på oss og sett at vi har utviklet oss over tid, sier Rødevand.

Ut på våren 2023 hadde alle puslebitene falt på plass slik at det var naturlig å intensifiere kontaktene.

Økt interesse

Rødevand forteller at Strise allerede mot slutten av fjoråret noterte seg at kampen mot finansiell kriminalitet, var et tema som stadig flere fikk opp øynene fjor. Økt antall svindelforsøk og banker som bruker stadig større ressurser på å bekjempe dem som følge av strengere regulering fra EU. Til det kan legges nye sanksjonspakker fra EU i sporene av krigen i Ukraina.

– Det var helt enkelt veldig stor interesse i markedet for det området vi opererer innenfor. Samtidig begynte vi å få «traction» og mange nok bevispunkter for at vårt produkt var interessant, sier Strise-sjefen.

– Selv om vi i hovedsak har hatt banker på kundelisten, kommer nå andre grupper som advokater og forsikringsselskaper på banen. Det, tror jeg vel også, er det VC-miljøet ser. At KYB, KYC, og AML er noe som kommer til å omfatte mer enn banker i fremtiden Markedsplasser, for eksempel, vil også bli nødt til å forholde seg til antivitvaskingsreglene. Det gir spennende utviklings- og skaleringsmuligheter, flikker markedssjef Lars Lunde Birkeland inn.

Rettet blikkene mot nytt marked

Etter å ha etablert selskapet i Sverige, Finland og Danmark, var det det dags nå rette blikket mot Storbritannia.

– Det var god timing for å hente mer penger, sier hun.

Valget av Storbritannia som neste marked bidro til en lang liste på potensielle investorer raskt ble til en veldig kort.

Gründertrio. F.v Patrick Skjennum, CTO, Marit Rødevand, CEO og Sigve Søråsen CPO.
Gründertrio. F.v Patrick Skjennum, CTO, Marit Rødevand, CEO og Sigve Søråsen CPO.

– Et av kravene vi satte til investor var tilstedeværelse i UK. Noen som kunne hjelpe oss inn på vårt første marked utenfor Norden, sier Rødevand og forteller at Atomico raskt utkrystalliserte seg som den mest aktuelle investoren.

– Det var til slutt en no-brainer. De har et team med folk som er eksperter på organisasjonsbygging, skalering, salg, ja alt, og som er veldig hands-on. De bidrar med mye verdi, nå som vi skal inn i Storbritannia.

Bruker innestemme om beløp

Alt Marit Rødevand vil si om Atomicos investering er at den utgjør «brorparten» av de 118 millionene og at VCen har fått en eierandel på mellom 10-20 prosent.

Resten av pengene kommer fra eksisterende investorer som finske Maki, nederlandske Curiosity og norske Sondo, som alle har gått inn med penger for å beholde sin tidligere eierandel som før Serie A-runden. 

Derimot har ikke tre gründerne Marit Rødevand, Sigve Søråsen og Patrick Skjennum gått inn med penger.

Betydelig økning i verdsettelse

Etter det Shifter erfarer skal Atomicos andel ligge på omtrent 75-80 prosent av totalbeløpet. Med et eierskap på 10-20 prosent skulle det i så fall verdsette Strise til et sted mellom 450 og 900 millioner kroner. Det ville i så fall være et heftig byks oppover fra november i fjor da Strise hentet 34 millioner kroner til en verdivurdering på litt over 100 millioner kroner.

– Hva selskapet er verdt nå, har vi ekstremt lite fokus på internt. Vi er mest opptatt av å skape resultater med de pengene vi nettopp har fått til rådighet, sier Rødevand, og gjør det helt klart at mer enn som så, går det ikke å få henne til å si på det punktet.

Ansatte «høyre hånd»

Desto mer snakkesalig er hun om sin «høyre hånd» gjennom vårens kapitalinnhentingsprosess. I januar i begynte nemlig Michelangelo Pagliara, som såkalt «founder associate» i Strise.

– Det er en rolle som er blitt ganske vanlig blant startups i Europa, men som fortsatt er uvanlig i Norden, forteller Rødevand.

Dette kan en «founder associate» bidra med

  • Hjelpe CEO med fundraising og håndtere høy-prioriterte prosjekter som frigjør tid for gründere til å fokusere på andre kjerneområder
  • Hjelpe til med å klargjøre alt materiale som pitch deck, datarom, investor-CRM og annet.
  • Utarbeide kommunikasjonsstrategier for investor outbound og inbound.
  • Opprettholde god fremdrift og overholde frister for investor-materiell.
  • Opprette ulike analyser: finansielle, produkt-, ekspansjons- og konkurrentanalyser.
  • Bidra med innsikt fra tidligere erfaringer, enten fra ledelse, oppstartsverdenen, konsulenttjenester, etc.

Kort fortalt går jobben ut på være en støttespiller, som er like oppdatert som gründerne på alle deler av kapitalinnhentingsprosessen, og gjør jobben med å klargjøre analyser, pitch deck, datarom, investor-CRM og annet.

– Mine medgründere i Strise er sjefer for produkt og tech. I den ekspansjonsfasen vi er i nå, er det viktigere at de fortsetter å utvikle våre produkter enn å bruke tid på å «fundraise», sier Rødevand og fortsetter:

– Samtidig er det krevende å være alene om «fundraising». Selv om det har gått bra i tidligere runder, er det noe annet med en Serie A-runde, så vi bestemte oss for å teste ut en «founder associate».

Mye mer enn glorifisert pitch

Pagliara kom fra den samme jobben i den tyske HR-startupen Back og har erfaring fra venture capital-selskaper som Antler, Samsung NEXT og KPN Ventures.

– Jeg hadde med meg erfaring om hvordan VC-ene tenker og kunne være med å hjelpe til med alt forarbeid. Kapitalinnhenting er mye mer enn en glorifisert pitch som i et slag overbeviser investorene, forteller Pagliara.

Satsingen ser ut til å ha falt vel ut. Ikke bare fikk Strise inn pengene. Prosessen med Atomico var også rimelig rask. Rødevand forteller at diskusjonene satte fart etter påske og litt under to måneder senere, i begynnelsen av juni, var runden lukket.

– For startups som befinner seg i en situasjon der en kapitalrunde risikerer å bremse opp det daglige utviklingsarbeidet, er dette en modell som kan være verdt å vurdere.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Powered by Labrador CMS