OFFENTLIGE TILSKUDD

Innovasjon Norge ut mot manglende løft av miljøtilskudd

Intet løft for miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge i regjeringens milliardsatsing på grønn omstilling.

Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli.
Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har i sammenheng med sitt forslag til statsbudsjett 2024 lagt frem en såkalt grønn industripakke og en gründerpakke, som begge inkluderer midler til Innovasjon Norge.

Shifters gjennomgang viser at det statlige selskapets utlånsrammer økes, det øremerkes én milliard kroner til en batterisatsing i deres regi, gründertilskuddene får et påfyll, og eksportarbeidet styrkes noe.

Miljøteknologiordningen får derimot intet løft. Ordningen har vært blant de viktigste virkemidlene til selskapet, og i budsjettdokumentene går det frem at om lag 40 prosent av tilskuddene i ordningen gikk til oppstartsbedrifter. Samtidig har det blitt søkt om og delt ut mindre penger fra ordningen de seneste årene. Blant de som har fått tilskudd fra Miljøteknologiordningen derfra er Spacemaker, Evyon, Spoor og Sensorita.

Sammenliknet med årene før koronakrisen er ordningen kuttet med om lag 150 millioner kroner, og i budsjettforslaget for 2024 viderefører dette nivået uten prisjustering. Totalt foreslås det å tilføre ordningen 415,9 millioner kroner. Det er omtrent på nivå med i fjor, men til sammenligning ble det delt ut 565 millioner kroner til posten i 2019.

Det får Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli til å reagere.

– De neste årene skal Norge gjennom en omfattende omstilling. Da er det vanskelig å forstå at en ordning som fører til reduksjon av klimagassutslipp og bidrar til næringsutvikling i hele landet skal reduseres, sier han i en pressemelding.

– Miljøteknologiordningen gir tilskudd til utvikling, pilot og demonstrasjon av ny miljøteknologi. Det er store kostnader forbundet med å teste ny teknologi. Tilskuddet tar derfor ned risikoen for bedrifter som bidrar til det grønne skiftet i Norge. Slik risikoavlastning er det stort behov for, mener han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS