FINANSIERING

Idékapital kickstarter nytt storfond med investering i Kongsberg Digital

Investeringsselskapets tredje fond skal jakte større vekstselskaper og ta mindre risiko enn tidligere.

Kristian Øvsthus i Idekapital.
Publisert

Fredag sprakk nyheten om at Kongsberg Digital (KDI) henter én milliard kroner fra Shell Ventures og Idékapital.

Sistnevnte har markert seg som en viktig startup-investor i Norge, men investeringen i KDI skiller seg på flere måter fra deres tidligere plasseringer. Av totalt 90 millioner investerte dollar, står Idékapital for 35. Det gir dem en eierandel på mellom 6,5-7 prosent. Investeringen er både større og kommer i noe senere fase enn fondet normalt har gjort.

Forklaringen er at Idékapital er i ferd med å etablere et nytt fond på opptil 750 millioner kroner, ved navn Growth Horizon.

– Der har vi hatt en «first close» med eksisterende investorer, bekrefter managing partner Kristian Øvsthus i Idékapital til Shifter.

Er i gang

Fondet skal primært gjøre to ting, forteller han.

– En er å investere i vinnerne fra de to første fondene våre.

Investeringene fra tidligere i år i Ardoq og Wheel.me ble gjort under dette nye mandatet.

– Og så skal fondet investere i senere vekstfaser. Vi har generelt et fokus nå på litt mer modne selskaper, litt på grunn av makrosituasjonen og fordi det er store muligheter her. Dette gir lavere finansiell risiko og bedre synlighet frem mot en exit.

Idékapital Growth Horizon vil også ha kortere tidsperspektiv, på seks år, mot 10 år i deres øvrige fond. Investeringen i Kongsberg Digital blir fondets desidert største satsing. Totalt skal det gjøres 6-7 investeringer med dette fondet.

Tro mot strategien

Øvsthus avviser at det nye fondet bryter med strategien til Idékapital.

– Vi er først og fremst en investor i b2b-software, som er i en eller i starten av en sterk vekstfase på global skala. Jeg tror det skal godt gjøres å finne et selskap i Norge i dag som har sterkere forutsetninger for å bygge noe virkelig stort enn KDI.

Han løfter også frem muligheten til å saminvestere med større kapitalmiljøer som spennende.

Gode muligheter

– Hvorfor gjør dere dette nå?

– Det er flere grunner til det. For det første er segmentet vi kaller vekst, et segment der vi opplever mye mindre kapital og mindre konkurranse, sier han.

Øvsthus peker på at det i Norge og Norden for øvrig har vokst frem veldig mange spennende selskaper som typisk har 100 millioner kroner i årlige gjentakende inntekter (ARR) og oppover.

– I dette segmentet blir mange «buyout»-fond interessert. Men eiere og gründere er ikke villig til å selge majoritet. De ønsker kompetansen vi har, den aktive «approachen», og selvsagt kapitalen, men fra en minoritetsinvestor. Så vi ser en veldig god og spennende markedsmulighet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.