Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.
Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Huawei ute av kampen om det norske 5G-nettet: Ericsson vant Telenor-anbudet

Det norske 5G-nettet blir svensk. Utbyggingen skal være ferdig innen fem år.

Telenor velger den svenske leverandøren Ericsson til å bygge selskapets 5G-nett.

Det kommer frem i en børsmelding fredag morgen.

– Vi forventer at 5G blir den teknologien som vil endre samfunnet mest i det neste tiår. Vi har nå vært igjennom en grundig prosess for å vurdere alle de sentrale nettverksleverandørenes evne til å levere på Telenors krav for fremtidens mobilnett, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor Group i en pressemelding.

Ericsson er også valgt som leverandør av tilsvarende utbygging for Telenors hovedkonkurrent, Telia. Ice har valgt Nokia.

I anbudsprosessen har selskapet ifølge konsernsjefen vektlagt "teknisk kvalitet", "evne til å innovere og modernisere mobilnettet", og "kommersielle betingelser". I tillegg har de gjort grundige sikkerhetsvurderinger, forteller han. Gjennom året har det på tvers av europeiske land og i USA blitt stilt spørsmål ved sikkerheten i utstyret levert av kinesiske Huawei.

– På grunnlag av en omfattende og helhetlig vurdering har vi besluttet å introdusere en ny partner for dette viktige teknologiskiftet i Norge, sier Brekke.

Huawei pålitelig i mellomtiden

Arbeidet med det nye nettet vil ta mellom fire og fem år.

– Som første mobiloperatør på 5G i Skandinavia, vil Telenor i 2020 for alvor begynne å rulle ut 5G i Norge. Den totale moderniseringen av mobilnettet vårt er et ambisiøst prosjekt, og noe vi gleder oss til å igangsette, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge i pressemeldingen.

Inntil det nye nettet er oppe, vil Telenor benytte utstyr fra nåværende leverandør, Huawei, for å vedlikeholde 4G-nettet.

Dette utstyret skal også brukes til å oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i Norge, opplyser selskapet. Ifølge meldingen gjør de det for å sikre kundene "et raskt og pålitelig mobilnett mens moderniseringen pågår."

I september uttalte Huaweis teknologidirektør Paul Scanlan at det kinesiske selskapet "i høyeste grad" var med i kampen om utbygging av de 5G-nettet til de ledende norske selskapene.

Powered by Labrador CMS