fintech

Horde klager inn Lendo til Konkurransetilsynet for misbruk av markedsmakt

Fintech-selskapet mener den konkurrerende forbrukslånsformidleren bedriver «konkurransebegrensende misbruk» og «utilbørlig utnyttelse» av sin sterke posisjon i markedet.

Horde-sjef Alf Gunnar Andersen mener konkurrenten Lendo driver med «konkurransebegrensende misbruk».
Publisert

Klagen mot Lendo ble sendt til Konkurransetilsynet tirsdag, og er ifølge gründer og daglig leder Alf Gunnar Andersen en konsekvens av informasjon som Horde har mottatt i forbindelse med Lendos konktraktsforhandlinger med ulike bankpartnere. 

– Da vi ble bedre kjent med bankene, nevnte flere at Lendo hadde utøvd press i kulissene. Vi ble overrasket over at en så stor aktør forsøkte å presse ut en nykommer, sier Andersen.

Mener Lendo blokkerer bankpartnerskap

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Horde, som i tillegg til en privatøkonomiapp tilbyr refinansiering av forbruksgjeld, samarbeider med flere av de samme bankene som Lendo gjør. I klagen til tilsynet, som BankShift har sett, skrives det at «Horde er blitt gjort kjent med at Lendo har forsøkt å blokkere Hordes samarbeid med bankpartnere gjennom en klausul i sine avtaler». 

Horde er ute etter å inngå flere bankpartnerskap ut over de åtte de har i dag, men har fått nei fra flere – uten at Andersen vil avsløre hvilke. Nå mener han imidlertid å vite hvorfor: den nevnte klausulen er ifølge Horde laget for å sikre at Lendo sine kunder alltid får de beste betingelsene, uavhengig av hvilken kanal kunden benytter for å nå banken, også bankenes egne kanaler. 

Hordes kunder har siden starten sluppet å betale etableringsgebyr ved refinansiering. I retur mottar Horde en lavere provisjon fra bankene. Dette vil den påståtte klausulen sette en effektiv stopper for.

– Vår modell var ment for å være billigere for forbrukerne, men det er fortsatt viktig å ha samarbeid med mange banker for å oppnå god konkurranse på renten. Det er forbrukerne som taper her, sier Andersen.

Konkrete saker

«Dette begrenser Hordes bankpartnere fra å tilby bedre priser til kundene, selv om Horde dekker disse kostnadene. Slik praksis gjør låneformidleren til et fordyrende ledd i et marked der bankene har utfordringer med å konkurrere direkte med låneformidlerne,» heter det i klagen til Konkurransetilsynet.

– Når vi opplever at Lendo hindrer en bank, enten med direkte eller indirekte trusler, fra å inngå samarbeid med Horde, er det svært skadelig for både forbrukerne og fintech-miljøet, sier Andersen.

– Slik praksis hindrer innovasjon i en bransje som absolutt burde utfordres. Det er mange som sliter med forbrukslån og kredittkortgjeld. Alt vi kan gjøre for å senke kostnadene, kommer disse til gode. Det er svært uheldig om en låneformidler er en kostnadsdriver i bransjen. Alle ledd fortjener å bli utfordret, sier han.

Samlet mener Horde at Lendos praksis er i brudd med konkurranselovens bestemmelser om  «konkurransebegrensende misbruk» og «utilbørlig utnyttelse» av dominerende stilling.

– Det er klar misbruk av makt. Vi skjønner at banken står i en vanskelig situasjon. Klausulen blir holdt over hodet på dem, fordi de ikke kan gå glipp av distribusjonen til Lendo, sier Andersen.

Kristoffer Gallefoss, administrerende direktør i Lendo Norge.

Ingen kommentar

Daglig leder i Lendo Norge, Kristoffer Gallefoss, vil ikke kommentere anklagene.

«Jeg har ikke anledning til å kommentere innholdet i konfidensielle avtaler», skriver han i en SMS til BankShift.

Gallefoss legger til at selskapet «selvfølgelig» vil samarbeide med Konkurransetilsynet om det tar kontakt. 

For ordens skyld: Både Shifter Media og Lendo er eid av Schibsted.