Utenriks

Her er Europas «verste land for startups»
- dette vil de gjøre for å snu situasjonen

Slovenia, med sine drøyt to millioner innbyggere, kom dårligst ut på en oversikt som kartlegger hvor startup-vennlige EU-landene er. Nå tar regjeringen i landet grep.

SNUOPERASJON: Slovenia er lei av å ligge sist, nå lanserer de plan for å bedre vilkårene for startups.
Publisert Sist oppdatert

Hvis man har vært innom Linkedin de siste månedene kan det virke som Norge er det verste landet for startups, men ifølge Startup Nations Standards Report for 2023 er det faktisk Slovenia som kommer dårligst ut. 

Rapporten gis ut av European Startup Nations Alliance og ser på ting som hvor lett det er å starte et selskap, hvordan tilgangen på finansiering er og tilgangen på riktig kompetanse. Sifted skriver at snittet i Europa ifølge rapporten ligger på 55 av 100 poeng, men Slovenia landet på skuffende 23 poeng. Siden Norge ikke er en del av EU, er vi heller ikke inkludert i rapporten. 

Myndighetene i landet likte hvert fall ikke den dårlige plasseringen og nå har ministeren med ansvaret, Matevž Frangež, lansert en plan på fem punkter som skal forbedre slovenske gründerspirers muligheter frem mot 2030.

Sifted skriver at planen inkluderer:

  • Å introdusere en juridisk definisjon på hva en startup er.

  • Myndighetene skal starte initiativer og støtteordninger

  • Lansere et startup-visum for utenlandske talenter

  • Lansere skattelettelser og fradrag for investorer

  • Skape løsninger som tiltrekker pensjonsfond til venture-investeringer

Programdirektør i Start:up Slovenia, Urban Lapajne, tror tiltakene kan løfte Slovenia som en viktig teknologi-aktør i Europa og gjøre livet til gründere enklere. 

– Med alle fem tiltakene implementert, vil det ikke være behov for å etablere selskap i USA, Storbritannia eller noe annet land. Videre forventes disse tiltakene å øke kapitalstrømmen til startup-økosystemet, sier Lapajne. 

Den slovenske snuoperasjonen har også tallfestet målene. Innen 2030 skal landet ha 476 startups per million innbyggere, som er dobbelt så mange som i dag. I tillegg skal landets oppstartsselskaper hente ti ganger mer kapital enn dagens nivå, på 41 euro per innbygger.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.