FINANSIERING

Henter fem millioner kroner til ny startup som skal sørge for mer effektive næringsbygg

Smartwatt, med Nabobil-gründeren i teamet, får Hafslund Eco, Startuplab, Boitano og ScaleupXQ på eiersiden etter ny emisjon.

Daglig leder Lars Petter Lunden, tidligere medgründer i Nabobil og Hjemmelegene, Christian Hager (interim CTO) og salgssjef Daniel Fjærtoft utgjør gründerteamet i Smartwatt.
Publisert Sist oppdatert

Rundt 40 prosent av de globale klimautslippene skyldes ganske enkelt bygninger og deres energiforbruk, ifølge Forskningsrådet. Flere norske startups har gitt seg i kast med å bøte på problemet.

Oppstartsselskapet Smartwatt går løs på denne utfordringen med en lisensbasert programvare for bedre styring av varme, ventilasjon og kjøling i næringsbygg.

– Vi kobler oss opp på eksisterende systemer for byggautomasjon, og sender anbefalinger for optimalisering av settpunkter i sanntid, for eksempel for ventilasjon eller luftutskifting, sier medgründer og daglig leder, Lars Petter Lunden.

– Vi jobber mye med å forenkle, og vil koble opp løsningen til hvilket som helst system. Samtidig er vi avhengig av samarbeid med de som har installert systemene.

Typisk står slike leverandører for automasjonen, mens Smartwatt står for optimaliseringen.

– Markedet for smart styring av næringsbygg mangler ikke akkurat aktører. Hvorfor vil dere lykkes?

– Vi mener at vi har funnet en veldig enkel måte å koble det opp løsningen på, og identifisere de riktige tiltakene, slik at dette blir skalerbart. Da blir det økonomisk attraktivt for kunden.

Seriegründer på laget

Selskapet som ble etablert i 2020 har rukket å gjennomføre flere pilotprosjekter med støtte fra Klimaetaten i Oslo. De kan dokumenter opp mot 25 prosent reduksjon i energiforbruk til oppvarming, ventilasjon og kjøling, og tilhørende økonomiske gevinster og reduserte utslipp. Dette helt uten eller med svært begrenset installasjon av maskinvare, hevder selskapet.

På kundelisten står Teknisk Museum, Asko, Sarpsborg kommune og Oslo Universitetssykehus, blant andre.

Gründerteamet består av nevnte Lunden (daglig leder) og Daniel Fjærtoft (salgssjef). Begge er økonomer og har lang fartstid som konsulenter i energimarkedet, blant annet i deres felles selskap Sigra.

Duoen har funnet sammen med Christian Hager (midlertidig teknologiansvarlig), som har vært med å gründe både Nabobil og Hjemmelegene. Tidligere i år fortalte Hager hvordan han skulle bruke penger, tid og krefter fremover, deriblant i investeringsselskapet Fram Venture.

Nå har Smartwatt hentet inn fem millioner kroner i frisk kapital fra kjente størrelser i oppstartsmiljøet.

Sterk kompetanse inn

Blant investorene er noen av de fremste gründermiljøene i Norge, deriblant Startuplab, teknolog-partnerskapet Boitano og Lars-Johan Bjørkevolls ScaleupXQ. I tillegg satser Hafslund Eco penger på konseptet. Partene vil ikke kommentere prisingen.

Kapitalinnhentingen varte i 2-3 måneder, og gikk uten store utfordringer, ifølge Lunden.

– Startuplab med sin erfaring og nettverk, Hafslund Eco er en tung industriell aktør med flere innovative løsninger for elektrifisering av samfunnet, Boitano har relevant teknisk kunnskap, og ScaleupXQ kan dette med salgsskalering.

– Vi har fått en veldig bra kompetansesits på eiersiden, slår Lunden fast.

Pengene skal fordeles likt på produktutvikling og å bygge opp en salgsorganisasjon, forteller han.

Omsetningen i Smartwatt var på drøyt 300.000 kroner i etableringsåret, viser årsrapporten for i fjor, men det var først i år at de virkelig gikk i gang. Nå styrer selskapet mot en omsetning på én million kroner i år.

Ytterligere målsetninger vil ikke Lunden kommentere, foruten at selskapet tenker internasjonalt fra start og satser på å lande minst én internasjonal kunde i 2022.

– Vi er veldig fornøyd med kapitalen, fornøyd med eierne, og ser et stort behov i markedet. Særlig nå, i lys av høye og volatile strømpriser i høst, blir dette mer og mer aktuelt. I tillegg er det en klimavennlig løsning fordi man nesten ikke trenger noe for å sette i gang.

Lars-Johan Bjørkevoll, som investerer indirekte i Smartwatt gjennom ScaleupXQ, sitter i styret til Shifter.