Martin Kværnstuen selger seg ned i Kahoot.

Han selger Kahoot-aksjer for over 260 millioner kroner: «Skal gjøre som jeg alltid har gjort; finne og utvikle nye selskaper»

Selger seg søkkrik, men livet blir ikke så veldig annerledes enn før, ifølge avtroppende finanssjef i Kahoot, Martin Kværnstuen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ingen dramatikk i dette, sier Martin Kværnstuen om at han har solgt halvparten av beholdningen sin i Kahoot.

Tidlig onsdag kveld ble det kjent at han hadde gjort 3.789.225 av sine Kahoot-aksjer tilgjengelig for salg og innløst 712.500 aksjeopsjoner som også ble tilbudt solgt når quiz-selskapet skulle hente opp til 300 millioner kroner. Rett før midnatt ble imidlertid en ny børsmelding sendt ut, hvor det kom frem at han hadde solgt 6.789.225 aksjer for 35,5 kroner stykket, samt de innløste opsjonene.

Til sammen casher den avtroppende finanssjefen inn 260 millioner kroner.

– Hva skjedde?

– Det var såpass stor interesse for emisjonen da den ble kjent at de eksisterende som ville selge fikk spørsmål om å selge mer. Det passet fint med min strategi, og jeg fikk gjort en nedsalg, sier Kværnstuen til Shifter.

Etter salget sitter han igjen med omtrent halvparten av beholdningen han eide i selskapet.

– Så alle skjønner at jeg har troa på dette selskapet.

– Jeg skal jobbe i Kahoot ut juni, og så er jeg ferdig. Da er planen å gjøre det jeg alltid har gjort, som er å finne og videreutvikle nye selskaper. Da er det naturlig å omdisponere formuen min slik at jeg kan gjøre det på en fornuftig måte, sa Kværnstuen til Shifter da emisjonen og nedsalget først ble kjent.

Foruten Kværnstuen selger også storeier Creandum seks millioner av sine aksjer i selskapet, mens teknologisjef Morten Versvik og produktsjef Åsmund Furuseth selger henholdsvis 450.000 og 300.000 aksjer.

Samtidig kjøper storeier Northzone 1,3 millioner aksjer for til sammen 46 millioner kroner. De øvrige kjøperne er foreløpig ikke kjent.

Nye startup-eventyr

Det er ikke første gang Kværnstuen gjør gode penger på salg av tech-aksjer. I 2011 solgte han og Eilert Hanoa, som i dag er sjef i Kahoot, it-selskapet Mamut til Visma for 750 millioner kroner. Tre år senere gjorde duoen sin første investering i Kahoot på 11 millioner kroner, og Kværnstuen tiltrådte samtidig stillingen som CFO.

I mars varslet Kværnstuen at hans tid i selskapet er over, etter ganske nøyaktig seks år.

– Da gjenstår spørsmålet: hva skal du bruke pengene på?

– Det eneste jeg har gjort er å utvikle selskaper. Internt har jeg sagt at jeg trives best i perioden hvor et selskap skal gå fra 5-10 ansatte til 100. Det er i den tidsperioden jeg har mest å tilføre, mener han.

Mange konkrete prosjekter har han imidlertid ikke på blokka ennå, men Kværnstuen viser til at han er styreleder i den norske startupen Filmgrail, som nylig fikk en av Midtvestens største kinoer på kundelisten.

– Jeg har vært der i mange år, og vil bruke atskillig mer tid og ressurser på det fremover, avslører han.

– Blir det et annerledes liv for deg personlig, etter dette?

– Det blir det nok ikke. Jeg er alt for glad i å gå på kontoret til det.