rekruttering

Gründet tjeneste som skal matche utenlandske kvinner med styrer i vekstselskapene

Kvinner med ikke-norsk bakgrunn er et sjeldent innslag i styrerommene, og tross en super-CV slet Meryn Zumbo Willetts med å få innpass i det norske næringslivet.

Publisert

Hun hadde en imponerende CV da hun kom til Norge fra Australia for seks år siden. Meryn Zumbo Willetts hadde jobbet med blant annet politikk, markedsføring og innovasjon i hjemlandet. Det tok likevel nesten ni måneder før hun fikk bevist at hun var mer enn god nok for det norske arbeidslivet, og det ble fart på karrieren igjen. Etter hvert startet hun i Vipicash, før hun senere har vært en ettertraktet rådgiver for gründere og investorer.

Nå har hun gått sammen med en annen startup-profil, Jyoti Sohal-David, om å gjøre det lettere for nyinnflyttede utlendinger å få brukt kompetansen sin i Norge.

– Vi vil jobbe for å få flere kvinner inn i styrer, men ikke bare norske og nordiske, sier Willetts.

Minoritet i minoriteten

Tidligere har Shifter skrevet om hvordan etnisk norske menn dominerer blant gründerne som fikk oppstartsstøtte fra Innovasjon Norge. En titt på styresammensetningen til et utvalg fremgangsrike norske vekstselskaper viser at kvinner er i sterkt mindretall også der. Det er også langt mellom navn med opprinnelse utenfor landets grenser.

Gjennom prosjektet Boardiverse vil Willetts og Sohal-David derfor matche høykompetente kvinnelige kandidater med annen etnisk bakgrunn med norske styrer. Siden den forsiktige oppstarten i november har de allerede samlet over 200 navn i databasen, og nå lanserer de tjenesten for fullt på et arrangement på kvinnedagen.

– Dette er folk med mastergrad fra hjemlandet, men som jobber som rengjørere eller som barnehage-assistenter fordi de ikke finner andre muligheter, sier Willets om noen av navnene de har i porteføljen.

Hjem som fremmed

Boardiverse er en del av det større selskapet Umbrella, der målet er å skape et «community for highly skilled internationals». Jyoti Sohal-David er riktignok oppvokst i Drammen, men foreldrene kom opprinnelig fra India. Selv dro hun til Australia for å studere i slutten av tenårene. Tilfeldighetene gjorde at hun ble i 11 år, og da hun kom tilbake til Norge, følte hun seg som en fremmed.

– Det var rart å komme hjem til Drammen. Det var få med internasjonal bakgrunn, og det ble et slags omvendt kultursjokk for meg, forteller Sohal-Davids, som da fikk øynene opp for utfordringene til de mange internasjonale talentene som ikke får brukt sin kompetanse.

Dette var starten på Skillhus, en rekrutterings- og konsulentvirksomhet hvor hun har hjulpet migranter med høyere utdannelse ut i jobb. Gjennom Umbrella fortsetter hun arbeidet med å bistå bedrifter i å bygge inkluderende og mangfoldige arbeidsplasser, med hjelp til rekruttering, workshops og ledercoaching.

Mister selvtilliten

I samtaler med vekstselskaper har Boardiverse-gründerne gjerne blitt fortalt at «det er vanskelig å finne kandidater med en annen bakgrunn». På den andre siden er det mange kandidater som er usikre og har mistet selvtilliten på om de har det som skal til, ifølge Sohal-Davids.

– Kandidater begynner å stille spørsmål ved seg selv og sin kompetanse.

De har ofte jobbet i mange ulike markeder, og kan bringe denne erfaringen inn til norske selskaper.

Sohal-David peker på flere forhold som gjør det vanskelig for utlendinger å komme inn i norske styrer. Språk kan være en faktor, men også tette nettverk der folk hjelper hverandre opp og frem i stedet for å se potensialet utenfor egen boble.

– Det er ikke menneskene, men de systemiske barrierene som samfunnet er bygget opp på som er til hinder.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!