sirkulær økonomi

Gründere jubler over forslag om å avskaffe brukthandelloven

 Fra 1. juli vil brukte klær, sportsutstyr og elektronikk ikke lenger være omfattet. Men en ting gjenstår som problematisk. 

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap),
Publisert Sist oppdatert

– I dag legger regjeringen frem forslag til endringer i brukthandelloven. Norsk næringsliv får nå nye muligheter til å gjøre god og lønnsom butikk av brukte varer. Forslaget innebærer store forenklinger for næringslivet samtidig som det ivaretar nødvendige kriminalitetsforebyggende hensyn. Målet er at loven skal tre i kraft 1. juli 2024, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Dagens brukthandelsregelverk gjør det mer krevende å drive handelsvirksomhet med brukte varer enn med nye. Regelverket innebærer at næringsdrivende må ha tillatelse fra politiet for å selge brukte varer og må oppfylle tid- og kostnadskrevende krav knyttet til oppbevaring og protokollføring.

– Dagens lovverk gjør det tungvint og lite lønnsomt for næringslivet å inkludere brukte varer i forretningsmodellene sine. Det er fryktelig gammeldags, og vi ønsker å oppnå det motsatte. Endringene vi nå gjør i brukthandellova er et sentralt grep for å dreie Norge mot en mer sirkulær økonomi, sier Vestre.

Regjeringen foreslår å innskrenke lovens virkeområde til å kun omfatte handelsvirksomhet med brukte og kasserte: varer av edelt metall, edelstener og perler, kulturgjenstander, kunstverk, samleobjekter, antikviteter og motorvogner. Det vil si at handel med alle andre brukte varer, som for eksempel klær, møbler og sportsutstyr ikke vil være underlagt regelverket lenger.

– I en dyrtid som vi nå er inne i, er kjøp og salg av brukte varer blitt stadig viktigere. Dette er derfor en gledens dag for miljøet, og for lommeboka, sier Vestre. 

Andrea Nordvik, gründer av Loppeliten, en butikk som har tilbudt folk hylleplass for å selge sine egne brukte varer, har vært blant dem som har slitt med tolkningen av loven. 

Fornøyd gründer

Nå jubler hun over lovendringen. 

– Dette er FANTASTISK! Vi er veldig glad for at Brukthandellova endelig blir fjernet. Dette fjerner en stor risiko for nye og innovative aktører som ønsker å bidra til ombruk i Norge, sier hun til Shifter. 

Men fortsatt gjenstår utfordringer, blant annet når det kommer til skatt.

Nordvik viser til «bruktfluenser» Jenny Skavland som til NRK uttaler at hun savner vi avklaringer på hvorvidt momsen av brukte varer skal fjernes eller reduseres. 

– På lik linje som brukthandellova har gitt juridiske begrensninger for gjenbruks-konsepter, er moms av brukte varer en enorm økonomisk begrensning for brukthandlere, sier Nordvik. 

Gründer og daglig leder i Tings, Sondre Selbæk, har følgende kommentar: 

– Upraktisk og udatert lovgivning har lenge stått i veien for at den sirkulære transformasjonen skal skyte fart. Vi er veldig fornøyde med at regjeringen omsider tar grep. Endring av brukthandelloven er et et opplagt og godt sted å starte, men det er fremdeles mye som gjenstår, som f.eks. momsen på brukthandel og reparasjon.

Bjørn Kjærand Haugland, administrerende direktør i Skift – Næringslivets klimaledere, mener  det er et viktig og praktisk fremskritt for overgangen til sirkulær økonomien.

– Regjeringens foreslåtte lovendring vil fjerne flere unødvendige barrierer som har hindret brukthandel i lang tid. Topplederne i Skift har jobbet hardt for denne endringen, og vi håper dette vil gjøre det enklere for forbrukere å ta miljøvennlige valg, samtidig som det åpner opp for flere sirkulære forretningsmuligheter. Nå er det viktig at regjeringen følger opp med momsfritak for bruktsalg og -transport i den nye sirkulære handlingsplanen, sier han.