Thuc T. Hoang i MiraiEx og Nikolai Gobel i Kaupang Krypto
Thuc T. Hoang i MiraiEx og Nikolai Gobel i Kaupang Krypto

Glade dager hos krypto-startups. Setter nye rekorder hver måned

Gründerne er derimot ikke nervøse for en eventuell priskollaps.

Publisert Sist oppdatert

– Markedet for nettvaluta har ikke stengetider, som børsen. Så det ble ingen juleferie på oss i år, forteller gründer og daglig leder av kryptovalutabørsen MiraiEx, Thuc T. Hoang.

Prisoppgangen til Bitcoin har ført til travle dager hos oppstartsbedriften som tilbyr vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta.

I september hadde selskapet et handelsvolum på 10 millioner kroner. I desember var det oppe i 97 millioner kroner. I løpet av de seks første dagene i 2021, er handelsvolumet til MiraiEx oppe i 60 millioner kroner.

Brukerveksten er opp 127 prosent og telte 15.000 i desember. Hoang sier videre at de de har fått 300-400 nye brukere daglig så lagt i januar. Gjennomsnittssummen hver kunde setter inn hos MiraiEx er 30.000 kroner.

– Jeg vil si prisrallyet startet i midten av november. Men den kom gradvis, så plutselig, forteller Hoang, som sier at særlig på Bitcoin har drevet veksten.

Selskapet lar brukere registrere og betale med BankID og Vipps. Det tror Hoang har vært en fordel i møte med privatpersoner som vil være med på festen.

Brukermassen opp 63 prosent

En annen oppstartsbedrift som har gode dager, er Kaupang Krypto.

– Vi har satt nye rekorder i antall registrerte brukere, antall ordre og handelsvolum hver måned de siste månedene. I tillegg ser vi at stadig flere investerer høye beløp, over hundre tusen kroner, sier medgründer av Kaupang Krypto, Nikolai Gobel.

Gobel vil ikke dele konkrete tall, men forteller at brukermassen økte med 63 prosent fra september til desember, og handelsvolum mer enn tidoblet seg i samme periode. Januar ligger an til å slå alle rekorder igjen, forteller han.

Kaupang er en norsk tjeneste for kjøp og salg av Bitcoin og annen kryptovaluta. Selskapet har røtter fra NTNU i Trondheim, og er registrert hos Finanstilsynet som veksler og oppbevarer av virtuell valuta.

Kaupang Krypto ble i oktober kjøpt av Arcane Crypto, kryptovaluta-selskapet til investorene Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist, meldte Dagens Næringsliv. Avisen skriver at Arcane Crypto sikter seg mot en børsnotering i Sverige.

– Færre investorer som er like trigger-happy

Mer eller mindre alle «eksperter» på bitcoin viser til at prisveksten er drevet av industrielle investorer som har fått øyne opp for valutaen.

Blant annet har det amerikanske data- og programvareselskaper MicroStrategy kjøpt Bitcoin for over 1,1 milliarder dollar. Oljefondet eier 1,51 prosent av MicroStrategy.

Investeringsdirektør i BlackRock, Rick Rieder, uttalte 20. november 2020 at han ser på Bitcoin som en utfordrer til gull. På sikt mener JP Morgan at kursen kan passere 146.000 dollar.

Gobel mener dette er et eksempel på at prisveksten denne gangen er annerledes.

– Basert på tall fra Google Trends ser man at det fortsatt er mindre søk etter bitcoin på nettet enn det var i 2017. De som driver veksten nå er derfor ikke bare retail-kunder, men også store aktører som kjøper bitcoin for million- og milliardbeløp. Dette fører til mer langsiktighet og færre investorer som er like trigger-happy, sier han.

Prisvekst er ikke avgjørende for bedriften

Gobel er derimot sikker på at Bitcoin-prisen fortsatt vil være volatil.

– Om vi skal ned i 20-15.000 dollar kan godt hende, men for Kaupang er ikke prisvekst avgjørende. Om interessen daler litt, vil det derimot gi oss ro for å fortsette å bygge produkt, sier han

Thuc T. Hoang i MiraiEx er heller ikke nervøs for at prisen vil stupe.

– Prisen er ikke en driver for oss i det hele tatt. Da vi startet opp i 2017, krasjet prisen kort tid etter, men vi fortsatte å bygge MiraiEx videre. Vi er ikke motivert at galopperende prisvekst, men å bygge en bedrift for fremtiden, sier han.

Powered by Labrador CMS