Styreleder Anders Kvåle i Spacemaker og konserndirektør Ida Aall Gram i AF Gruppen.
Styreleder Anders Kvåle i Spacemaker og konserndirektør Ida Aall Gram i AF Gruppen.

Gjennombrudd for Spacemaker: – Legger til rette for omfattende avtaler også utenfor Norge

– Styrker troverdigheten vår internasjonalt, sier styreleder og gründer Anders Kvåle om ny millionavtale med AF Gruppen.

Publisert Sist oppdatert

På få uker har en av Norges heteste nye teknologiselskaper, Spacemaker, forvandlet to testprosjekter til fullskala, langsiktige kundeforhold.

Nylig ble det kjent at Spacemaker inngikk en avtale med Obos verdt 20 millioner kroner. Fremover skal teknologien deres være standard for alle større Obos-prosjekter i tidlig fase.

Samme formel er benyttet når samarbeidet med en annen av landets største eiendomsutviklere, AF Gruppen, nå utvides fra enkeltprosjekter til å omfatte hele eiendomsporteføljen.

– Hovedforskjellen er at AF Gruppen til nå har brukt produktet i en mindre skala, men nå er ambisjonen å rulle det ut på alt de gjør. Programvaren vår blir et standardverktøy i verdiskapingen deres, sier styreleder og medgründer av Spacemaker, Anders Kvåle.

Viktig anerkjennelse

Detaljene i avtalen som nå er signert er ikke kjent, men det skal dreie seg om et "vesentlig millionbeløp".

Kontrakten strekker seg over to år, men ambisjonen er ifølge Kvåle at den skal fortsette "vesentlig lenger enn det".

– AF Gruppen er et av de viktigste bygg- og anleggselskapene Norden har. At de gir oss denne tilliten, vil gi oss ekstremt verdifull feedback. Men det viktigste er anerkjennelsen de gir oss, som styrker troverdigheten vår internasjonalt, sier gründeren.

Risikominimering

Teknologien til Spacemaker innebærer vurdering og analyser av ulike forhold og forutsetninger på en tomt. Når verktøyet benyttes i tidlig fase skal det være mulig å raskt få oversikt over hvor gode boområder det er mulig å skape på tomten, i samarbeid med arkitekter. På den måten minimeres faren for å møte utfordringer senere i prosjektet.

AF Gruppen skal i likhet med Obos bruke plattformen i sine prosjekter både i Norge og i Sverige, samt på tvers av sine forretningsområder.

– Verktøyet gir oss mulighet å generere et stort utvalg av konfigurasjoner på aktuelle tomter. Vi kan enklere finne ut hvordan vi kan ivareta tomtens fysiske rammer, myndighetskrav, høyder, lys, vind og støy. Ved å bruke datakraft kombinerer Spacemaker de ulike parameterne for å finne best mulig løsning og se hvordan prosjektet påvirker omgivelsene, sier daglig leder og porteføljedirektør i AFs LAB Eiendom, Tore Grimstad, i en pressemelding.

Internasjonal ekspansjon

Kvåle beskriver interessen fra aktører i inn- og utland som "enorm". Det levnes liten tvil om at 2020 blir året for internasjonal ekspansjon.

– Vi håper å vokse raskt i Sverige, og skal definitivt etablere oss i Finland. Men også Frankrike, som er et av de mest konsoliderte markedene innenfor eiendomsutvikling i Europa, blir viktig for oss. Så vil vi teste produktet i to til fem land til i løpet av året, sier Kvåle, og legger til.

– Vi ser veldig positivt på at vi har brutt gjennom hva gjelder internasjonal anerkjennelse. Det legger til rette for omfattende avtaler også utenfor Norge.

For å klare dette forblir rekruttering "innenfor alle disiplinene, fra salg og hele veien til produktutvikling", et tydelig satsingsområde. Tidligere i år fortalte Kvåles medgründer, Carl "Calle" Christensen, at han har ofret egne eierandeler for å gi nyansette god lønn.

Scenario-basert

Spacemaker har opplevd rask vekst siden etableringen i 2016. I dag har selskapet over 100 ansatte fordelt på sitt norske hovedkontor og fire internasjonale lokasjoner. Både AF Gruppen og Obos har bidratt aktivt i produktutviklingen og med kapital gjennom investeringsselskapet Construct Venture.

Med de nye avtalene i boks, lander året "ganske på linje" med ambisjonene, forteller Kvåle. Han vil imidlertid ikke si noe konkret om målsetningene for neste år.

– Vi jobber scenario-basert. Så hvis en ting slår til, er det nesten bare å kaste regnearkene.

Powered by Labrador CMS