Gründere som gir seg

Går av: Dette skal Minuendo-gründer Stian Aldrin gjøre nå

Etter syv år går gründer Stian Aldrin av som daglig leder i Minuendo. 

Stian Håland (til venstre), Stian Aldrin og Olav Kvaløy på kontorets lab i Oslo.
Publisert

Minuendo, som har utviklet flere løsninger for beskyttelse mot støy, blant annet avanserte øreplugger, er blant selskapene som er spunnet ut av Sintef-miljøet hvor Stian Aldrin startet utviklingen av selskapet.

Siden den gangen er det lansert tre produkter og en skytjeneste. 

Selskapet, som fikk et kommersielt gjennombrudd med lydproppene rettet mot musikere under pandemien, har hatt brorparten av inntektene utenfor Norge hvor de kan vise til et bredt spenn av kunder, alt fra artisten Manu Chao til romfartsekspertene i Nasa.

På investorsiden sitter blant annet, i tillegg til Sintef Venture, Stavanger-investor DSD og Construct Venture.

Nye koster til ny fase

– Nå dreier det seg om produksjon, marginer og drift, sier Aldrin om den utløsende faktoren.

– Det føles naturlig for meg å gi meg her. Jeg har følt at jeg har vært på overtid en stund nå, og så trives jeg nok uansett best i tidlig fase og med utvikling. 

Nå er det kolleagene Tom Trones og Neal Muggleton som skal styre selskapet videre. 

Hardware fortsatt vanskelig

Han forteller at noe av det mest krevende de siste 7 årene har vært å lage velfungerende hardware. Og jada, hvis noen fortsatt lurte, «hardware is still hard».

– Enkeltpersoner bruker sluttproduktet på kroppen. Det må sertifiseres og så selges i mange land. Det er vanskelig! Men nå har vi allerede solgt og levert noen titusen varer. 

Gründere gir seg

Som Shifter har vist er det flere gründere som har gitt fra seg lederposisjonen i det siste. Og en fersk undersøkelse utført av Sifted på europeiske startups viste at om lag halvparten vurderer å gi seg i 2024.

– Du føyer deg inn i en rekke av gründere som går av. Hvorfor tror du flere gründere gir seg for tiden? 

– Jeg er ikke så sikker på at gründerne gir seg mer enn før. Kanskje handler det om at veldig mange selskaper i økosystemet nærmer seg en moden alder hvor de går inn i en ny fase, sånn ca. fem til syv år etter oppstarten. Slik er det i hvert fall med oss. 

Fylkeskommunal omrokkering 

Nå blir han rådgiver for Akershus fylkeskommune som etter at Viken fylke ble omgjort igjen skal ta kontroll over virksomhetene de eier og styrer. 

Akershus har også gått over til parlamentarisk styring som åpner for en tettere dialog mellom virksomhet og politikerne. Det gjelder for eksempel offentlig-privat-samarbeidet Kjeller Innovasjon hvor Aldrin har jobbet tidligere. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg har bred bakgrunn fra den sfæren, og da denne muligheten dukket opp, hoppet jeg på for å bidra til å legge til rette for fornuftig eierskap.

Campingvogn-entusiast i minus 27

I en sommerspalte i Shifter for et par år siden avslørte Aldrin at han er en svoren campingvogn-fantast. Interessen har på ingen måte falmet.

– Blir det mer tid til å dyrke hobbyen nå, kanskje? 

– Nei, jeg forventer ikke store endringer på den frotnen når jeg begynner i den nye jobben. Men campingvogn er forsatt topp. Den fikk kjørt seg i Trysil i minus 27 nå i januar, men de folka kan virkelig lage både hardware og løsning!