Espen Malmo leder investeringselskapet Skyfall. Nå har de omsider gjort sin første gaming-investering. Flere håper han det blir

Gaming-gründerne Skyfall Ventures ser etter

Espen Malmo har lenge lett etter gaming-startups, men investeringene har uteblitt. Nå har Skyfall investert i to på rappen.

Publisert Sist oppdatert

– Mange av de typiske digitale underholdningstypene er veldig passive i sin art. Spill synes vi derimot er et av de mest spennende området innen underholdning, da det av natur er interaktiv, sosialt og svært engasjerende, sier Managing director i Skyfall Ventures, Espen Malmo.

Skyfall Ventures er en av de mest profilerte investeringsselskapene i Norge, og har gjort noen kuler i selskaper som Oda/Kolonial, Otovo og Nabobil. I porteføljen i dag finnes blant annet Firi (tidligere Miraiex), Nansen, Tise og Vev.

Gaming og e-sport har derimot uteblitt. Dette på tross av at Malmo & co har veldig troen på området.

– Til nå har vi rett og slett ikke funnet selskaper vi har hatt lyst til å investere i. Vi har et nordisk mandat, men hjemmebanen vår er Norge. I de tre andre nordiske landene har det vært nok suksesshistorier til at økosystemer rundt esport og gaming har slått rot.

– Her til lands har det vært noen suksesser, som Funcom og FunRun, men det har ikke vært konsistent nok og mange nok til nå, sier Malmo

Skyfall har reist til Danmark for å finne attraktive case: Gamerpay og Cavea.

Kommer ikke til å investere i rene spillutviklingsselskap

Skyfalls første investering innen esport ble annonsert for to uker siden, i selskapet Cavea.

Cavea hjelper esport-organisasjoner og individuelle gamere å måle, analysere og tjene penger på sin merkevare og følgerskare.

Selskapet har i dag over 20 store esportslag på kundelisten, som Astralis, Fnatic, Team Envy og Nordavind, samt flere hundre individuelle gamere.

Skyfall lanserte også nylig sin investering i Gamerpay, en plattform for kjøp og salg av digital spillobjekter, som skins fra spill som Counter-Strike:GO.

Digitale spillobjekter kan være antrekk eller andre visuelle objekter bruk mens en bruker spiller spillet.

Gamerpay var nylig en del av Y Combinator, og har siden lansering i mai i år oppnåd månedlige handelsvolumer på mellom 1.5-2 millioner kroner.

Selskapene faller godt innenfor strategien Skyfall har for hva slags gaming-selskaper de investerer i.

– Vi har konkretisert at vi helst ønsker å investere i selskaper som bygger teknologi som supporterer esport bransjen, gamere og spillutviklere eller på annen måte bygger større økosystem eller metaverse andre kan bygge videre på, forteller Malmo.

– Så det inkluderer produkter som gjør det enklere for flere aktører å levere bedre sluttprodukter til konsumenter, sier han.

Rene spillutviklerne og studioer er i utgangspunktet ikke noe Skyfall kommer til å investere i.

– Jeg tror ikke vi kommer til å gjøre investeringer i rene spillutviklingsselskaper, som skal utvikle en eller flere stand-alone spilltitler. Det er ofte både tid og kapitalkrevende å utvikle et spill, i tillegg har det historisk vært et veldig hit-drevet område, sier Malmo.

Må få på plass tre ting

Shifter har tidligere snakket med partner i Snö Ventures, Teodor Bjerrang , som i likhet med Malmo og Skyfall, har et godt øye til norsk spillindustri.

Bjerrang sa at han har veldig troen på at norsk spillindustri har gode tider fremover.

Det samme sier Malmo. Han sier det likevel ikke nødvendig er et mål i seg selv at Norge skal bli ledende i bransjen.

– Men selv om det er ikke et mål i seg seg, betyr det ikke at man ikke kan bygge et robust miljø.

Malmo mener spill og gaming er som startup-miljøer generelt. Det er viktig at talenter ønsker å jobbe i spacet og at man får noen foregangsselskaper og suksesser som kan bygge erfaring og bevise at det er mulig.

Noen har klart det, til en viss grad, men de er fortsatt mye potensiale, sier Malmo.

– Får vi til noen suksesser, vil investorer fatte interesse, så får man igjen et flywheel som begynner å snurre. Med talent og erfaring som drypper nedover i verdikjeden, og kapital som kan funde selskapene, kan det formes et økosystem rundt esport og gaming i Norge.

– Sverige og Finland har fått til dette, og vi ser at de klarer å konsistent bygge mange suksessfulle selskaper innen spacet.

Powered by Labrador CMS