kapital

FT: Venturefond sitter på rekordmye «tørt krutt» - holder igjen med investeringer

I fjor var det rekordmye ubrukt kapital, i år er det enda mer. 

San Fransisco er hovedsete i Silicon Valley.
Publisert

Amerikanske venturefond holder tilbake på investeringer og sitter nå på en rekordsum på 311 milliarder dollar i uforbrukte midler. Det er litt opp fra 2023, og mer enn 100 dollar mer enn i 2022.

Det hevder Financial Times som gjengir tall fra Pitchbook. 

Oppbyggingen skyldes en forsiktig tilnærming til investeringer i Silicon Valley-startups, i en tid hvor verdivurderingene av slike selskaper har vært synkende. 

Ifølge data fra PitchBook, har disse gruppene bare brukt halvparten av de 435 milliarder dollarene de samlet inn i løpet av den økonomiske oppsvingen mellom 2020 og 2022. 

Horder cash

Tilbakeholdenheten har ført til en opphopning av såkalt «tørt krutt», ubrukte reserver, da firmaene nå foretrekker å støtte mer etablerte teknologiselskaper eller styrke sin eksisterende portefølje.

Til tross for en ansenlig mengde «tørt krutt», uttaler Ibrahim Ajami fra Mubadala Capital, en investeringsarm i fondet til Abu Dhabi, at verden ikke vil se en ny flom av risikokapital. 

Han påpeker at mange av disse reservene vil bli brukt til å rydde opp i problemer skapt under en periode med ekstremt lave renter, problemer som har blitt tydeligere etter hvert som rentene har steget og pålagt startups økte kostnader.

Investorer står overfor økende press for å returnere kapital til sine egne eiere (Limited partners, LP), inkludert institusjonelle investorer og pensjonsfond. 

Dette presset intensiveres ettersom utbetalingene til disse har falt dramatisk, fra 21 milliarder dollar tilbakebetalt i fjor, en syvendedel av totalen utbetalt i 2021. 

På grunn av mangel på vellykkede exits fra start-ups, begynner LPene å kreve innsikt i hva deres gebyrer egentlig går til, spesielt når inntekter uteblir.

Mens venturefondene vegrer seg for å bruke av reservene, står unge selskaper uten en klar vei til lønnsomhet eller en lukrativ exit overfor drastiske kutt i verdivurderinger og potensiell nedleggelse. 

Nigel Dawn fra investeringsbanken Evercore peker på at «tørt krutt» mer er en teoretisk størrelse, og mange selskaper i risikokapitalistenes porteføljer føler nå pengemangelen mer enn noen gang.

Saken er laget med ChatGPT og desket av Shifters redaksjon.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.