Freyr legger norsk batterifabrikk på is

Skylder på manglende svar på amerikanernes skatte- og subsidiepakke IRA.

Slik presenterte Freyr sitt konsept.
Publisert

Freyr har valgt å minimere investeringene i Giga Arctic-prosjektet i 2024, opplyser selskapet i en oppdatering etter fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal.

Giga Arctic er navnet på en planlagt batterifabrikk i Mo i Rana, som er under bygging. Nå tyder mye på at det arbeidet stanses midlertidig.

Årsaken til pausen er ifølge Freyr at Norge og Europa ikke har kommet med et konkurransedyktig tilsvar til amerikanernes såkalte Inflation Reduction Act («IRA») eller tilsvarende insentiver fra Canada. 

«Følgelig planlegger Freyr å minimere investeringene i Giga Arctic-prosjektet i 2024, sikre eiendelen med de gjenværende forpliktede investeringene, og fortsette å jobbe med interessenter i Norge og Europa for å utvikle en gjensidig attraktiv politisk løsning,» heter det i meldingen.

Tidligere i år fikk Freyr 100 millioner euro, tilsvarende 1,1 milliarder kroner i støtte fra EU.

I regjeringens ferske forslag til statsbudsjett, ble det også lagt vekt på dette feltet, med én milliard kroner øremerket batteriproduksjon. 

Næringsminister Jan Christian Vestre la i sommer frem det han beskrev som Norges svar på nettopp den amerikanske subsidiepakken IRA.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.