kåring

Fire norske på internasjonal liste over fremtidige europeiske «enhjørninger»

Franske Viva Technology er en av de største konferansene for startups i Europa.

Tibber-gründer Edgeir Aksnes
Publisert Sist oppdatert

Listen over årets foredragsholdere er satt sammen av relativt modne folk fra øverste hylle, blant annet Tesla og Space X-gründer og generell techbråkmaker Elon Musk, Frankrikes president Emmanuel Macron og Metas AI-ekspert Yann Le Cun. Sør-Korea holder seg med en egen startup-minister, Lee Young, som også skal snakke. 

I likhet med konkurrenten Slush i Helsinki har Viva samlet en rekke ekspertmiljøet og VCer for å kåre de mest lovende soonicornene (selskapet som mange tror blir enhjørning - altså har en unotert verdsettelse på minst en milliard dollar).

De hundre utvalgte, plukket ut av folk fra investeringsmiljøene i Accel, Eurazeo, NorthZone og Partech med støtte fra GP Bullhound, har samlet inn totalt 16 milliarder euro til nå.

Flest fra Frankrike 

Om det er et snev av hjemmedømming eller bare en manifestasjon av Frankrikes dominans i det europeiske startup-miljøet, skal være usagt, men det er flest vordende enhjørninger med fransk hovedkvarter, knepent foran Storbritannia. Sverige har fem på listen, mens Danmark kan skilte med tre og Finland en.  

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

De fire norske er Tibber, Ardoq, Xeneta ... og la oss kalle det for den skrellen det er: Superoffice som ble stiftet i 1990!, og med det muligens understreker modenhetsnivået på konferansen eller manglende kunnskap om det norske startup-økosystemet. 

– Det er alltid gøy når noen andre har troen på det man driver med og prøver å oppnå. Jeg skal ikke spå hvorvidt vi blir neste enhjørning eller ikke, men er glad for at tallene våre peker oppover og har gjort det over tid, selv under krevende makroforhold. Nå har vi investert stort i både teamet og plattformen vår samt at våre kunder er blant verdens største selskap, så jeg forventer at Ardoq vil ha sterk vekst også i årene som kommer, sier Ardoq-sjef og gründer Erik Bakstad.

Europas neste 100 enhjørninger, ifølge panelet til Viva Technology.

For å være ryddig: Schibsted har en minoritetspost i Tibber og majoritet i Shifter Media.