fintech

Collison-brødrene

Fintech-gigant sparker 1000

Dublin-baserte Stripe reduserer staben med 14 prosent. Sluttpakken omtales som generøs.

Publisert

Fintech-giganten Stripe sier opp rundt 14 prosent av staben, eller rundt 1000 personer. Det meddelte Stripe-sjef og gründer Patrick Collison i et brev til medarbeiderne torsdag kveld norsk tid.

Bakgrunnen er endringene som skjedde med pandemien i 2020. Veksten i e-handel økte kraftig og endret forutsetningene i bransjen, men det skulle vise seg å bli kortvarig, noe også Tobias Lütke viste til da han måtte nedbemanne i Shopify tidligere i år.

Verden endrer seg nå igjen, skriver Collison og viser til inflasjon, energi-sjokk, høyere renter og magrere investeringsbudsjetter i kjølvannet av det. Enkelte har pekt på på at USA står overfor det mest komplekse makroøkonomiske bildet det siste 75 årene.

I sommer var Collison i samtale med den legendariske investoren Stanley Druckenmiller under et digitalt arrangement i regi av Sohn. Druckenmiller uttalte nylig at han er svært negativ til økonomien, og at man kanskje står overfor et tapt tiår. Om det har påvirket Collison skal være usagt, men i brevet ordlegger han seg på denne måten:

«Vi tror 2022 representerer starten på begynnelsen av et nytt økonomisk klima».

Collison oppsummerer med å si at ledelsen var for optimistisk på vegne av 2022 og 2023, og undervurderte både sannsynligheten og omfanget av nedgangen. Han medgir også at selskapet økte driftskostnadene for raskt.

Slik blir sluttpakkene

Nedbemannende blir tilbudt det som av enkelte er blitt omtalt som nokså generøse sluttpakker.

  • Sluttvederlag på 14 uker for alle, og mer for ansatte med mest erfaring. Det betyr at alle får lønn til minst 21 februar.

  • Bonus. Alle som slutter får utbetalt bonus for hele 2022. De som ble ansatt i år for avkorting.

  • Feriedager. Selskapet betaler ut alle ubrukte feriedager.

  • Helseforsikring. Stripe betaler ut tilsvarende seks måneders dekning med helseforsikring, som selvsagt er mest aktuelt i land uten gratis helsevesen.

  • Aksjebasert lønn. Selskapet sikrer at alle som ikke har nådd opptjeningstiden for opsjoner, gjør det.

  • Karrierestøtte. Selskapet skal «gjøre sitt beste» for å hjelpe de som må slutte over i andre jobber. Stripe vil gi de som ønsker å bli gründere rabatt på Stripe-bruk.

  • Visum. Ansatte på midlertidig arbeidstillatelse knyttet til Stripe, skal få ekstra hjelp og rådgivning til å sikre seg en annen form for arbeidstillatelse/visum.

Da Lütke kuttet i Shopify, fikk ansatte 16 ukers sluttvederlag, pluss en ekstra uke for hvert år med ansiennitet i selskapet. De fikk også beholde eventuelle møbler kjøpt inn av selskapet til å innrede hjemmekontoret.