Delstaten New Yorks justisminister Letitia James, her under en pressekonferanse i august. James presenterte onsdag et søksmål mot Facebook fremmet av 48 amerikanske delstater i fellesskap.

Facebook saksøkes av delstater og føderale myndigheter

Amerikanske konkurransemyndigheter saksøker Facebook og krever at selskapet selger unna Instagram og WhatsApp. De mener selskapet er blitt for dominerende.

Publisert

To separate søksmål ble onsdag levert. Det ene av Federal Trade Commission (FTC) og det andre av 48 delstater i fellesskap. Nettkjempen beskyldes for å bruke sin markedsmakt til å knuse mindre konkurrenter.

– Jeg leder en tverrpolitisk koalisjon av de juridiske myndighetene i 48 delstater i et søksmål for å stanse Facebooks ulovlige monopol, skriver New Yorks justisminister Letitia James i en Twitter-melding.

Hun holdt også en pressekonferanse der saken ble presentert.

– Det er virkelig kritisk viktig at vi stanser de aggressive oppkjøpene av selskaper og gjenreiser tilliten til markedet, sa James.

Prøvestein

FTC skriver på sin side at de krever at Instagram og WhatsApp skilles ut fra Facebook og sier selskapet har hatt en systematisk strategi for å eliminere konkurranse, blant annet ved oppkjøp av de to selskapene i henholdsvis 2014 og 2012.

Søksmålet var ventet, og det ventes at rettsavgjørelsene vil bli viktig ikke bare for Facebook, men også for de andre store, dominerende nettselskapene.

Facebook er verdens største sosiale medium med 2,7 milliarder brukere. Markedsverdien er nesten 800 milliarder dollar, og toppsjefen Mark Zuckerberg er verdens femte rikeste. Facebook hadde ingen umiddelbar kommentar til saken.

Samarbeid

James beskyldte blant annet Facebook for å åpne sine sider for tredjeparts utviklere av apper, for så å brått kutte tilgangen for dem som ble vurdert som truende.

– I årevis har Facebook brukt sin monopolmakt for å kvele konkurranse og innovasjon og å selge alarmerende mengder brukerdata for å tjene penger, alt dette på bekostning av de mange som bruker plattformen, sier justisministeren i North Carolina, Josh Stein, en av medlemmene av komiteen som har forberedt søksmålet.

Delstatene og FTC har samarbeidet, men har etterforsket saken parallelt.