investor

Engleinvestor tar pause etter mistanke om uærlige hensikter i porteføljeselskapene

Raja Skogland har sett seg lei på gründere som tar pengene og drar. 

Engleinvestor og startup-rådgiver Raja Skogland.
Publisert

«Det skjer oftere enn man tror». 

Det skriver engleinvestor og rådgiver Raja Skogland i et innlegg på Linkedin, hvor hun tar et oppgjør med gründere som ikke alltid følger planen når de går til investorer og spør etter penger. 

I posten er det lenket til et utklipp hentet fra Reddit hvor en anonym bruker på r/ycombinator-tråden (temaer knyttet til akseleratoren Ycombinator) spør om det er mulig å stenge selskapet sitt dagen etter man har mottatt penger, og så beholde pengene. 

Utklipp fra reddit.

Hun viser til en situasjon for to år siden hvor to gründere etter at runden var lukket, fortalte henne og andre investorer at de var trøtte og trengte en pause i Asia. 

«De reiste i to-tre måneder til Bali, Thailand, you name it», skriver hun i innlegget. «Og da de kom tilbake sa de at de var tomme for penger og at de ikke ville fortsette».

Ifølge Skogland har lingnende ting skjedd med henne opptil flere ganger. 

«To andre selskaper, som vi har investert i, ignorerer epostene våre hvor vi minner dem på at de konvertible lånene våre konverterte for flere måneder siden og i henhold til avtale», fortsetter hun.

Totalt er Skogland investert i over 70 selskaper direkte og indirekte gjennom The Factory, Snö, Founders & Fools og Startup Wise Guys. 13 av dem har hun investert i direkte, enten i aksjer eller via konvertible lån.

Shifter er kjent med at kritikken hennes i denne omgang gjelder både norske og utenlandske startups.

Hun forteller at frustrasjonen over situasjonen er så stor at hun kommer til å forfølge i hvert fall noen av sakene i domstolen. Den norske saken har hun lagt bak seg ettersom det ble for kostnadskrevende sammenlignet med investeringsbeløpet å forfølge den.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

«Jeg startet å investere for 10 år siden, og jeg har så mange historier som ligner på disse. Det er svindlere og uprofesjonelle folk overalt som alltid fremstår så «skikkelige» og investerbare i starten...», skriver hun og kunngjør at hun nå pauser aktiviteten som engleinvestor for i år. 

I kommentarfeltet uttdyper Skogland at hun nå foretrekker å lære å kjenne gründere som rådgiver over en lengre periode som en del av due diligence-prosessen.