STRØM

En rekke lovbrudd i strømbransjen - utfordrerne slipper unna bøter 

Forbrukertilsynet fant lovbrudd i alle strømselskapene de undersøkte. Utfordrere som Tibber, Vibb og Motkraft kommer likevel best ut.

Direktør Trond Rønningen i Forbrukertilsynet.
Publisert

I en kontroll gjennomført i mars fant Forbrukertilsynet lovbrudd hos alle de 20 største strømleverandørene. 

Hos 15 leverandører anser tilsynet at lovbruddene er så alvorlige at de nå risikerer tvangsmulkt på 250.000 kroner i uka.

Dette gjelder i overveiende grad de mest etablerte aktørene, som Fjordkraft og Fortum. 

– Overtredelsene gjelder brudd på grunnleggende forbrukervernregler. Resultatet av kontrollen er nedslående, og viser behovet for at vi også fremover fører et aktivt tilsyn i strømmarkedet, sier Trond Rønningen, direktør i Forbrukertilsynet, i en pressemelding.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Utfordrerne Tibber, Vibb og Motkraft står også på lista, men disse er blant de fem hvor lovbruddene som er avdekket anses som små.

Hos Tibber, for eksempel ber Forbrukertilsynet om såkalt «innrettelse» på grunn av følgende:

  • Mangler ved prislisten
  • Mangler eller mangler ved henvisning strompris.no
  • Mangler opplysning om påslag
  • Mangler opplysninger om krav til kredittverdighet
  • Mangler opplysninger om krav til maksforbruk

Senest 11. august må samtlige leverandører som er undersøkt svare på om de innretter seg etter Forbrukertilsynets anvisninger eller ikke. 

Dersom leverandørene ikke innretter seg etter lovkravene, vil Forbrukertilsynet vurdere om det er behov for å varsle vedtak også om disse forholdene, noe som vil innebære tangsmulkt.

Forbrukertilsynet har over tid avdekket mange brudd på markedsføringsloven og angrerettloven blant flere strømleverandører i privatmarkedet. Det er på bakgrunn av disse funnene, samt nylige endringer i prisopplysningsforskriften, at Forbrukertilsynet gjennomførte kontrollen.