FINTECH

Eget samlivsbrudd ga Eilin Schjetne ideen til ny fintech

Fintech-profilen blir gründer og skal hjelpe folk med å beholde boligen ved en skilsmisse eller et arveoppgjør. Med seg på laget har hun Brabank-gründer Trond Eriksen.

Etter to runder som sjef i startup-selskaper, går Eilin Schjetne nå hele veien og blir gründer.
Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble først publisert i Bankshift.

Gründeren i magen har vært der lenge, men i fjor høst bestemte Eilin Schjetne seg til sist for å gjøre noe med saken.

Siden da har hun jobbet i det stille med å meisle ut formen på Hili – den nye startupen hennes, som blir presentert for første gang på Norway Fintech Festival denne uken.

– Hili blir noe helt nytt. Vi blir en boligpartner for eksisterende boligeiere, som gjør at de kan selge en andel av boligen sin til Hilis eiendomsfond, og på den måten frigjøre kapital. Så vi er både litt fintech og litt proptech, forklarer Schjetne da BankShift tar en prat med henne i forkant av festivalen.

Arveoppgjør og skilsmisser

Som eksempler på potensielle kunder nevner hun pensjonister som ønsker å løse ut egenkapital som er låst i egen bolig; arveoppgjør der et barn ønsker å overta huset, men ikke har råd til å løse ut søsknene sine; eller skilsmisser der den ene parten ønsker å beholde boligen, men blir nektet lån av banken.

Det sistnevnte er noe Schjetne har personlig erfaring med, og som helt siden det skjedde har vært et problem hun har ønsket å løse.

– For ti år siden gikk jeg gjennom et samlivsbrudd og måtte selge barndomshjemmet til barna mine og flytte dem bort fra vennene sine, fordi banken mente jeg ikke kunne betjene lånet på huset på egen hånd, forteller Schjetne og fortsetter;

– Hadde jeg den gangen hatt en profesjonell deleier som «flyttet inn» da eksen flyttet ut, hadde jeg spart enormt mye penger på ikke å måtte selge.

Mangler alternativer

Det drøye halvåret i stillemodus er blitt brukt til å snakke med omtrent alle i økosystemet, fra banker og fintech-selskaper, til eiendomsaktører, investorer og advokater. Konklusjonen var klar:

– Det finnes ingen alternativer på markedet, som gjør det Hili skal gjøre, sier Schjetne.

– Hva med Obos, Fredensborg og Finit? De tilbyr jo alle ulike former for deleierskap, slik at boligkjøpere skal få råd til å komme seg inn på boligmarkedet?

– Det er nettopp det. De hjelper folk å komme seg inn på boligmarkedet. Vi skal hjelpe dem som allerede er inne i markedet å beholde sin bolig, sier Schjetne.

Hili har heller ikke noen begrensninger på eierandel. Schjetne forklarer at selskapet kan kjøpe mer enn halvparten av boligen om det skulle være nødvendig. 

Finansieres via eiendomsfond

Derimot finnes det en likhet mellom Finit og Hili i hvordan kjøpene skal finansierens. Begge skal bruke et eget eiendomsfond.

– Dette er en ny aktivaklasse, et alternativt investeringsfond, som gjør det mulig å investere i privat eiendom uten å måtte eie bygg og ha driftsansvar. Vi har fått gode tilbakemeldinger på at dette er interessant for store fondsinvestorer, sier Hili-gründeren.

Schjetne er veldig klar over at hun beveger seg inn i et særdeles kapitalkrevende marked. Det vil kreve betydende beløp å gå inn som deleier i et boligmarked, der den lave nyboligbyggingen gjør at prisene ser ut til å kunne stige kraftig i tiden som kommer.

Henter inntil ti millioner

Men før fondet kan bygges opp, må Schjetne få selskapet og plattformen opp å stå. Til det trengs det også penger, og det er der kapitaljakten begynner.

I forbindelse med lanseringen av Hili har Schjetne derfor lagt opp til en rettet emisjon på inntil ti millioner kroner. 

Da satsingen blir presentert på Norway Fintech Festival i morgen får Schjetne selskap av Huddlestock-sjef Leif Arnold Thomas på scenen.

Fintech-selskapet blir nemlig strategisk samarbeidspartner til Hili. Sammen skal de utforske infrastruktur for investering og fondsforvaltning, samt implementering av et alternativt investeringsfond.

Selv om Hili i stor grad er basert på de personlige erfaringene til Schjetne, er hun ikke alene om å starte selskapet. Medgründeren er ikke et ukjent navn i den norske fintech- og finansbransjen.

Brabank-gründer Trond Eriksen blir med som medgründer og blir en del av styret til Hili. Eriksen har også vært partner i Sparebank 1 SR-Banks ventureselskap Finstart Nordic og startet pensjonsselskapet Uni Pensjon under pandemien.

Til styrelederposten har Schjetne fått tak i enda et tungt navn. Rob Wood jobbet i over 40 år i en rekke tunge posisjoner i Storebrand, før han i fjor høst bestemt seg for å ta en pause for å bruke mer tid med familien.

Priser erfaring

 – Hvordan har du fått med deg Eriksen og Wood?

– Det er det som er så deilig med å være 48 år når du etablerer ditt første selskap. Du har kunnskap, erfaring og ikke minst et nettverk, sier Schjetne.

Schjetne har selv en CV som teller nærmere 25 år innen finans og fintech. Hun jobbet blant annet SEB, DNB, Nets og Visa før hun gikk over til startup-verdenene og ble norgessjef for danske Lunar.

«Det gøyeste jeg gjort»

Da danskene måtte kutte, måtte Schjetne forlate stillingen. Etter et kort gjestespill som daglig leder i Eedenbull, var det så dags å ta fatt på gründerdrømmen.

– Da jeg tok steget ut i oppstarts- og scale up-verdenen, kjente jeg med en gang at dette er det gøyeste jeg gjort. Nå får jeg muligheten å kombinere det med erfaringen fra «corporate»-verdenen og dra nytte av alt jeg har gjort tidligere.

– Det har uten tvil vært en fordel å være litt seniorgründer når vi har vært ute og presentert konseptet i økosystemet.

– Hvordan skal Hili tjene penger?

– Da jeg satte meg ned i fjor høst, var utgangspunktet at jeg skulle lage en finansieringsmodell som jeg selv kunne ha akseptert for ti år siden. Samtidig må det være en modell som også fungerer for fondsinvestorer og driftsselskapet, sier Schjetne.

Det betyr at de store inntektene skal komme fra en antatt verdistigning på boligene Hili kjøper seg inn i. Om man tenker seg at Hili og kunden eier halvparten hver av en bolig så vil Hili ved et salg få en større andel av gevinsten på boligen. Hvor stor den andelen skal være er ikke bestemt enda.

– Hili vil gå inn som deleier i boliger der salgstidspunktet kan ligge ganske så langt frem i tid. Hvordan skal selskapet overleve i mellomtiden?

– Vi kommer til å ta en relativ liten transaksjonskostnad på det beløpet boligeier får utbetalt, og så vil vi få fondsforvaltningshonorarer så snart fondet er i gang, svarer Schjetne.

Komplement til bankene

– Hva skjer om boligmarkedet krasjer og boligen synker i pris?

– Dette er en risiko vi er klar over, både for boligeier og for Hili. Men vi ser på en modell for å unngå spekulanter, nemlig at boligeier selv må dekke et eventuelt tap dersom boligeier ønsker å selge innen kort tid.

Pengene som Hili bidrar med, skal først og fremst gå til å betale ned et eventuelt lån til et nivå der den eieren klarer å betjene. Det skal aldri finnes et lån koblet til den delen av boligen som eies av Hili

– Det er veldig viktig at vi har et godt forhold til bankene. Vi ønsker å bli den plattformen bankene refererer til, i de tilfeller banken mener den ikke kan tilby finansiering. Vi skal være et komplement til bankenes produkttilbud.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.