LEDELSE

Driftssjefen slutter i Firi etter uenigheter med gründeren

Duoen på toppen i Norges største kryptobørs har over tid hatt «ulikt syn» på drift og strategi. Nå har driftssjefen Marius Blaker Høgevold sluttet i Firi.

Marius Blaker Høgevold og Thuc Hoang i mer solfylte dager.
Marius Blaker Høgevold og Thuc Hoang i mer solfylte dager.
Publisert

Etter drøyt to år i Norges største kryptobørs, har driftssjef (COO) Marius Blaker Høgevold, nå forlatt Firi. Så sent som i vår var han fungerende toppsjef i selskapet, mens gründeren var i permisjon.

Begrunnelsen for avgangen er uenigheter med gründer og daglig leder (CEO) Thuc Hoang om driften og strategien i selskapet.

– Vi fant ut at det beste er at jeg slutter, rett og slett. For at en COO-CEO-relasjon skal fungere, må man være omforent på et overordnet nivå. Det var vi etter hvert ikke, sier Høgevold.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Han avviser at det var dramatikk knyttet til avgangen, og understreker at de to fortsatt har god kontakt. Høgevold er fortsatt aksjonær i selskapet.

I en SMS bekrefter Hoang det bildet: «Det er helt naturlig at ledergrupper forandrer seg noe over tid. Vi har ulik syn på ledelse og strategi for Firi, og fant derfor ut at det beste for begge parter at han sluttet i selskapet,» skriver han.

De to vil ikke utdype uenigheten ytterligere, annet enn at det handlet om drift og strategi.

 – Det har vært noe som har utviklet seg over tid. Da vi fant ut at det var best å slutte, gikk det fort, sier Høgevold.

Avgangen skjer samtidig som kryptomarkedet eksploderer på ny, med kraftige hopp i blant annet Bitcoin-kursen, etter en lang periode med tilnærmet stillstand.

– For det beste

Høgevold har vært formelt ute av selskapet siden midten av november.

– Hvordan var reaksjonene internt på at du sluttet?

– Folk synes det er leit. Samtidig har de uttrykt forståelse for at det var for det beste, sier Høgevold.

Han beskriver perioden i Firi som «fantastisk».

– Det har vært moro, men da ting ble som det ble, så var det den riktige avgjørelsen.

Jakter startup-jobb

Høgevold har nå tatt en forlenget juleferie, før han skal ut i pappaperm utpå nyåret. Derfor har han heller ikke hatt det travelt med å lete etter ny jobb.

– Det er såpass ferskt, så akkurat nå skal jeg bare gå mye på ski i marka og ha god tid til familie og venner. Så begynner jeg sakte men sikkert å orientere meg. 

Når søket starter, vil det først og fremst skje i startup-markedet, tror han.

– Det vil overraske meg om det ikke blir noe i Shifter-land. Det er utrolig moro å jobbe med mindre, lovende selskaper.

– Og krypto- eller fintech spesielt?

– Jeg ser bredere, men det er ikke utenkelig at det blir i krypto, men da blir det sannsynligvis i utlandet for å ikke jobbe med en direkte Firi-konkurrent.

Berg-og-dal-bane

Perioden i Firi har vært preget av lite stabilitet, og tilsvarende mange opp- og nedturer.

– Det har vært en berg-og-dal-bane. Da jeg kom inn i 2021 var det et veldig sterkt bull-marked. Alle pilene pekte oppover, og det var halleluja-stemning. Så gjorde vi en ganske vanlig feil, sier han.

– Vi økte kostnadene for raskt, ansatte for mange. 

Da makrosituasjonen snudde, måtte selskapet kutte kraftig i kostnadene. Det medførte i heftige kutt i staben, noe Shifter omtalte.

– Det var to uker før bryllupet mitt, og det er en måned i livet jeg aldri vil glemme. Etter det bygget vi sten for sten igjen, med fokus på inntektsdrivende aktiviteter. Så selskapet er godt rustet for fremtiden, mener han.

I vår hentet selskapet 46,3 millioner kroner via folkefinansiering, til en høyere pris enn da milliardær Øystein Stray Spetalen solgte seg ut kort tid før kampanjen.

I sommer kom det frem at Firi tapte 68 millioner kroner i fjor. I den forbindelse sa Høgedvold til Shifter at de skulle investere i vekst, og siktet mot stabil lønnsomhet mot slutten av 2024.

Selskapet har siden jobbet med å diversifisere inntektene, blant annet gjennom en egen «etterforskningsarm» kalt Firi Analytics.

Bull på krypto

Kryptokursene stiger nå kraftig, etter lang tids stillstand i markedet. Selv om han nå er ute av kryptobørsen, holder Høgevold et skarpt blikk på markedet.

– Dette er min tredje syklus. Den første var i '16/'17, så var det '21, og nå kan ting tyde på at det er et nytt bull-marked på gang. Det er mange ting som tyder på at markedet er på vei tilbake igjen, sier han, frigjort fra begrensningene hans tidligere stilling medførte hva gjelder å gi investeringsråd.

– Samtidig har vi et bakteppe med flere skandaler, blant annet i FTX?

– Nå har man fått ryddet opp litt. Det er sterke narrativer i bunn. Det som er med Firi også, på godt og vondt, er at utviklingen er tett korrelert med markedet.

Denne saken ble først publiser i vår søsteravis Bankshift.

Powered by Labrador CMS