shifters julekalender

Doktorgrad ble programvare for bærekraftig byggebransje

Shifter pakker opp én splitter ny startup hver dag frem til jul.

– Det potensielle markedet på verdensbasis antas å være på mange milliarder. I Norden alene er det antakelig snakk om tresifrede millioner, sier Reduzer-gründer Eirik Resch.
– Det potensielle markedet på verdensbasis antas å være på mange milliarder. I Norden alene er det antakelig snakk om tresifrede millioner, sier Reduzer-gründer Eirik Resch.
Publisert

I dagens kalenderluke:

Reduzer, et oppstartsselskap som gjør klimagass-beregninger i byggenæringen.

– Vi gjør det enkelt å beregne, redusere og rapportere klimagassutslipp fra bygg og anlegg, forklarer gründer Eirik Resch om programvaren som lanseres bredt til våren.

Vi ser et stort behov i markedet for et nytt og bedre verktøy for dette, spesielt nå som det kommer nasjonale krav i flere og flere land, legger han til.

Resch startet selskapet da han jobbet som forsker på NTNU. Han hadde nettopp fullført doktorgraden i arkitektur, anvendt matematikk og datavitenskap.

– I doktorgraden forsket jeg på hvordan man best mulig kan utføre klimagassberegninger for bygninger. Jeg utviklet nye metoder for å beregne og redusere klimagassutslipp fra materialbruk under planleggingsfasene.

For to år siden startet han utviklingen med å gjøre om forskningsresultatene til programvare, og dermed ble Reduzer til - for få fart på verdens overgang til en bærekraftig byggebransje, forteller gründeren.

– Verden må omstille seg til en utslippsfri fremtid, og her spiller byggebransjen en stor rolle. Det kommer nå også nasjonale krav i flere og flere land, inkludert Norge, som gjør det pålagt å gjøre disse beregningene, gjentar Resch.

– For å klare det, må i det minste klimagassberegningene kunne gjøres så enkelt, raskt og troverdig som mulig. Da kan brukerne våre bruke tiden sin på å finne de gode klimatiltakene, fremfor å bruke tid på beregninger, sier han.

Nytt milliardmarked i sikte

Gründeren forteller videre om et nytt og raskt voksende marked, som kommer til å utvikle seg mye de kommende årene.

– Det potensielle markedet på verdensbasis antas å være på mange milliarder. I Norden alene er det antakelig snakk om tresifrede millioner, sier han.

– Hvilke bevis har dere for at dere er på rett vei - så langt?

– Vi ser et veldig stort engasjement og interesse fra ulike deler av byggebransjen, som kjenner på at de mangler en god løsning. Vi opplever også interesse fra ulike typer investorer. For noen måneder siden åpnet vi for at noen utvalgte pilotkunder kunne bruke Reduzer i sine pågående byggeprosjekter. I dag har vi åtte betalende pilotkunder og får antagelig inn to til i løpet av neste uke, sier Resch.

Oppstartsselskapet har hentet til sammen 8 millioner kroner, som ifølge gründeren er en blanding av kommersialiseringsstøtte fra NTNU, Forskningsrådet, Innovasjon Norge, egne midler, industripartnere og oppdrag.

– Vi utvikler og tester sammen med pilotbrukerne våre nå, og målet er å være klar med ønsket funksjonalitet i løpet av første kvartal 2023. Deretter er vårt store mål å lansere til en bred byggebransje i Norge til våren - og internasjonalt senere i 2023, sier Resch.

– Hvordan tilbringer du julen?

– Med familie og venner. Med julestemning, litt langrenn og så klart programvareutvikling i julens ro.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS