offentlig støtte

Disse fikk mest etablerertilskudd fra Innovasjon Norge i høst

Fornybar energi og AI på listen.

Tidligere seiler Petter Mørland Pedersen kan skilte med en 4. plass i OL, men går nå for gull med eget gründerkonsept.
Tidligere seiler Petter Mørland Pedersen kan skilte med en 4. plass i OL, men går nå for gull med eget gründerkonsept.
Publisert

Selv om kapitalmarkedet har tørket inn, har Innovasjon Norge opprettholdt sin aktivitet. Siden august er det delt ut 43 millioner i såkalt etablerertilskudd. Aller mest har disse fått: 

Lift Ocean - to millioner kroner til båtteknologi

Lift Ocean ble startet av ingeniør og tidligere OL-seiler Petter Mørland Pedersen i 2019. Selskapet har utviklet et hydrofoilkonsept, som går ut på å løfte båter over vannskorpen ved hjelp av bæreplan eller «vinger», og på den måten redusere motstanden såpass at fartøyene blir langt mer energieffektive.

Selskapets omsetning falt fra 4,7 til 2,8 millioner i fjor og resulatet før skatt endte på minus 6,7 millioner kroner. 

Over Easy Solar - to millioner til solceller

Over Easy Solar utvikler solcellemoduler som er spesialtilpasset behovene for grønne og flate takarealer. Selskapet startet opp i 2021.

Daglig leder Trygve Mongstad kunne fortelle Shifter nylig at de i samarbeid med Oslo kommune har et prosjekt på Løren skole. 

– Da vi startet opp var det ingen som skjønte at vi kunne drive med sol i Norge, men nå er det flere som skjønner at det er en del av løsningen, uttalte Mongstad den gangen.

Solcellene på Løren produserer omtrent 40.000 kwt i året. 

Over Easy hadde 4,5 millioner i omsetning i fjor og et resultat før skatt på minus 3,4 millioner kroner. 

Vnnor - to millioner til AI

Trondheimsselskapet Vnnor står bak flere AI-prosjekter, blant annet SynPlan som bruker AI for å analysere og forvandle historiske data til prediktiv informasjon om fremtidig sykefravær og budsjetter. 

Selskapet som startet opp i 2019 hadde 1,5 millioner i omsetning i 2022 og et positivt resultat før skatt på 73.000 kroner.

Ludenso - to millioner til AR

Selskapet som gjør bøker levende med augmentet reality-innhold har inngått en rekke samarbeid med ledende fagforlag, blant annet Cambridge University Press og Sage. 

Ludensos omsetning falt i fjor til 3,6 millioner kroner fra 5,7 året før. Resultat før skatt endte på minus 2,9 millioner.

Plaace - to millioner til data om bygulvet

Ved å bruke dataanlyse i arbeide med å matche lokaler med leietakere har Plaace vunnet flere store kunder og investorer. 

Plaace fikk en omsetning på 3,8 millioner i 2022 og et resultat før skatt på minus 9 millioner kroner. 

Flow Technologies - to millioner til ehelse

Selskapets produkt Flowzone er en sikker digital plattform for oppfølging av pasienter under behandling og når pasienten er hjemme.

Selskapet som startet opp i 2018 hadde 846.000 kroner i omsetning i fjor og et resultat før skatt på minus 1,2 millioner kroner. 

Bryte - to millioner til batteriteknologi

Bryte Batteries er først ut med såkalte flytbatterier i Norge. 

– Det er nesten som et lite pumpekraftverk. Man trenger ikke å bygge ut så mye strømnett og monstermaster, forklarte medgründer og daglig leder Brian Stead til Shifter i januar.

Bryte, som startet opp i 2020, hadde en omsetning på 5,4 millioner i 2022 og et resultat på -3,6 millioner kroner. 

Se hele listen over mottakere illustrasjonen under. Det går det frem at selskaper med base i Oslo tar litt under halvparten av potten, mens Trondheim-selskapene kommer inn på en respektabel andreplass. Bergen og Stavanger må sies å underprestere. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS