Automatisering

«Dexter» pakker mat raskere enn mennesker - Selskapet bak henter 20 millioner

The Human Touch Robotics lager roboter som kan håndtere frukt og grønt. Nå skal det bygges testanlegg i Groruddalen.

Roboten «Dexter» kan tilpasse seg skjøre matvarer og dermed løse et problem som lenge har holdt igjen automatiseringen av matleveringstjenester.
Publisert

En av de store kostnadsdriverne for hjemlevering av mat er at roboter foreløpig ikke har vært spesielt gode til å håndtere en skjør tomat i det ene øyeblikket, og en solid potet i det neste. Derfor gjøres pakkingen manuelt. Nå vil et selskap i Oslo endre på det.

The Human Touch Robotics lager roboten Dexter, som ved hjelp av AI sorterer og pakker matvarer før de fraktes videre. 

Det norske VC-fondet ProVentures har sammen med finsk-svenske Voima Ventures investert 20 millioner kroner. Pengene skal brukes til å ferdigstille et testanlegg som kan vise potensielle kunder at teknologien fungerer i praksis. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Det smarte øyet har fått navnet «Deep-eye» og bruker kunstig intelligens til å gjenkjenne matvarer og hvor hardt armen kan klemme.

– Vi har utviklet en ny løsning som vil føre til et paradigmeskifte innen robotikk og hvordan det brukes i netthandel av matvarer. Vi måtte finne opp løsningene helt fra bunnen, sier CEO og gründer Andrija Milojevic.

Vil gjøre matvarer på nett til normen

Milojevic kommer fra Serbia, men har bodd i Norge i lengre tid og blant annet jobbet med robotikk ved Universitet i Oslo. Mye av teknologien selskapet bruker springer ut av gründerens doktorgrad. 

Teamet i The Human Touch Robotics sammen med roboten Dexter. Gründeren Andrija Milojevic i stripete genser bakerst i bildet.

Et av oppstartsselskapets store fortrinn er den dynamiske «klypa» som er mer tilpasningsdyktig enn dagens robotløsninger. 

– Med støtte fra våre høyt verdsatte investorer, Proventure og Voima Ventures, gleder vi oss til å akselerere utviklingen, og utrullingen, av robotikk-løsningene. Dette kommer til å sette en ny standard for netthandel av mat og gjør det mulig at det blir sett på som normen, mener han. 

The Human Touch Robotics har syv heltidsansatte. Fire sitter i Norge, to i Serbia og en i Finland. Planen er å etablere seg blant norske matleveringstjenester før videre ekspansjon til Sverige - så resten av Europa og USA, ifølge Milojevic. 

Tom Arnøy i Proventure.

Ettersom matvarer ofte lagres på store kjølerom har man en ekstra pådriver for å erstatte den eksisterende metoden med arbeidere langs et samlebånd.

– Vi ser et stort potensial i automatisering av oppgaver i utfordrende arbeidsforhold, som kjølerom, som ofte er standarden på matsentralene, sier Pontus Stråhlman - partner i Voima Ventures. 

– ThT Robotics banebrytende «pick and pack løsning» viser potensial til å bli en nøkkelkomponent i det raskt voksende markedet for matvarer på nett gjennom mer automasjon og økt lønnsomhet, sier Tom Arnøy - Partner i Proventure.