rettssak

Dette er striden mellom Bill Kill og Thefactory-fondet

Rettssaken starter i Oslo tingrett i neste uke.

Gründer i Bill Kill, Sonni Christine Jakobsen, og Thefactory-sjef Ingar Bentsen.
Publisert Sist oppdatert

Fintech-startupen Bill Kill og Thefactory-fondet Thefactory Angel I skal i Oslo tingrett. 

Bill Kill AS ved advokat Marie Nesvik og advokatfullmektig Gisken S. Andersen i Wikborg Rein har nedlagt påstand om at Thefactory-selskapet Thefactory Angels I (TFAI) må tilbakeføre 177.000 aksjer mot et vederlag på 250.000 kroner. 

Det går frem av rettsdokumenter Shifter har fått innsyn i.

Kravet skal ha bakgrunn i en avtale som ble inngått mellom selskapene i august 2016 i forbindelse med Bill Kills deltakelse i fase to av akseleratorprogrammet Fintechfactory Academy ´16. 

Ifølge Bill Kill-siden var det en forutsetning for deltakelse i fase to av akseleratorprogammet at Bill Kill inngikk en avtale hvor selskapet overførte aksjer som da tilsvarte en eierandel på 15 prosent. 

Samtidig skulle startupen betale 30 prosent av kjøpesummen som avgift for deltakelse i programmet. 

TFAI betale 250.000 kroner for andelene. 

Ifølge Bill-Kill-siden forpliktet TFAI seg i avtalen samtidig til å fungere som «cofounder» i Bill Kill. Dette skulle blant annet innebære aktiv deltagelse i byggingen av selskapet sammen med gründerne. 

Det er denne avtalen Bill Kill-siden mener TFAI ikke har etterlevd, og de viser til at TFAI har vært «gjennomgående fraværende og passive» og «snarere handlet i strid med selskapets interesser». 

Som et eksempel på det siste vises det blant annet til de beskriver som manglende bidrag i styret.

Trakk seg fra styret

TFAI-siden mener på sin side at søksmålet mangler faktisk og rettslig grunnlag. Videre anføres det at de ikke hadde en rolle som «cofounder». 

TFAI anfører at Bill Kill er motivert av å få tilbakeført aksjer til underpris. De viser til at aksjenes verdi, slik selskapet ble verdsatt i en emisjon i desember 2023, var 8,9 millioner kroner. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ifølge sluttinnlegget fra TFAI-siden ved advokat Fredny Bade og advokatfullmektig Håvard Kaasen ved Ligl advokater, har Bill Kill anført som eksempler på brudd med aksjonær- og lojalitetsforpliktelsene overfor selskapet at Thefactory-sjef Ingar Bentsen trådte ut av Bill Kill-styret i 2019. 

Senere da Thefactory, ifølge Bill Kill-siden, initierte et forslag om en mulig fusjon med en annen startup innen fintech, Visonomics AS (nå Friid), skal prosessen ha kulminert i et mistillitsvotum mot daværende styreleder i Bill Kill, Niels Kristian Axelsen

TFAI-siden anfører at det ikke er dokumentert hvorvidt det faktisk ble avholdt en slik avstemning om mistillit, mens Bill Kill-siden anfører at motparten unnlot å stille opp på mistillitsvotumet.

TFAI peker også på at de verken har påtatt seg en plikt til å sørge for et resultat eller på annen måte yte bistand.