Jobb

Dette bør du undersøke før du tar en jobb i en startup

Mange startups ansetter fortsatt tross en vanskelig periode. Nicholas Leidenfelt deler sine tanker hvilke vurderinger man burde ta før man går inn i en startup.

Nicholas Leidenfelt
Publisert

Leidenfelt begynte som produktsjef i Finn etter å ha vært en del av traineeprogrammet i Schibsted. Etter rundt to år i stillingen ble han kontaktet av Merete Nygaard i Lexolve. Da var de kun to heltidsansatte i selskapet. Leidenfelt synes det virket spennende å være med å bygge opp teamet, og forlot jobben sin i Finn.

Boomerang

I en startup fikk han oppleve både motgang og medgang som produktsjef.

– Jeg opplevde oppturer og nedturer. Man lager et produkt man ønsker å selge, som nødvendigvis ikke passer alle, sier Leidenfelt.

Samtidig synes han det var lærerikt å utfordre det «etablerte», men etter rundt et år i Lexolve valgte Leidenfelt å forlate startuplivet og dro tilbake til Finn.

– Vi kalles boomerangs, vi som har vært ute en runde og kommer tilbake. De som har vært ute en tur og fått ny erfaring som de kan bringe tilbake.

Derfor dro han

Det var flere grunner til at Leidenfelt valgte å forlate Lexolve.

– I forkant satte jeg av et år, hvor jeg skulle jobbe og stå på i Lexolve, og etter den tiden skulle jeg ta et standpunkt, sier han.

For Leidenfelt var det flere årsaker til at han sluttet. Han trekker blant annet frem livssituasjonen, han ønsket å etablere en familie og ville ha tryggere rammer. I tillegg følte han seg ikke helt ferdig i Finn.

I etterkant angrer han hverken på å ha gått inn eller ut av Lexolve.

– Jeg har ikke angret, spesielt når jeg ser hvordan ting er i kapitalmarkedet er nå, hvor selskaper må gå fra en vekstmentalitet til å bli profitable.

Dette bør du tenke over

Som følge av sin erfaring kan Leidenfelt trekke frem noen viktige punkter å ta i betraktning dersom man vurderer å ta en jobb i en startup.

1. Teamet

– Skulle jeg gått ut igjen i en startup eller en scaleup, er det første jeg ville sett på personene i selskapet. Tror du på disse personene og at de kan lykkes? Har de utfyllende kompetanse i teamet sitt? I tillegg til å se om de ansatte har tidligere erfaringer med startups, sier han.

2. Visjon

– Jeg ville også brukt tid på å reflektere rundt selskapet og hvilket problem de skal løse. Da særlig undersøke markedet de opererer i. Selve løsningen kommer til å endre seg hele tiden, men jeg ville brukt mye tid på å fokusere på problemet.

Videre nevner han også betalingsvilje. I Lexolve var det en betalingsvilje, men det var en tøft å utfordre en etablert bransje.

3. Funding

– Det er også viktig å sette seg inn i fundingen til selskapet. Hvem er investorene? Har de en lang runway? Avhengig av selskapet kan en også se på multipler som ARR (årlige gjentakende inntekter), antall kunder og antall brukere, i tillegg til forretningsmodellen. Et intervju handler like mye om at du skal bli kjent med selskapet.

4. Motivasjon.

Leidenfelt trekker også frem motivasjon som en viktig faktor.

– Er dette noe du ønsker å drive med de neste fem årene. Det å begynne i en startup er veldig spennende, men du må etter hvert også forelske deg i bransjen.

Kan tenke seg tilbake til en startup i fremtiden

Selvom Leidenfelt trives godt i Finn, utelukker han ikke å gå tilbake til en startup.

– Jeg kan definitivt tenkte meg å begynne i en startup en gang i fremtiden, men akkurat nå har jeg det veldig bra i Finn. Det var en veldig positiv opplevelse som jeg lærte mye av, og som vil gjøre meg bedre rustet dersom jeg vil lage noe selv, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*