Camilla Andersson ledet den norske satsingen på Around, en folkefinansieringsplattform.

Derfor ble det bråstopp for folkefinansiering på Around

Sto på bar bakke da de måtte levere tilbake finsk konsesjon.

Publisert Sist oppdatert

Around ble lansert på det norske markedet i 2018. Folkefinansieringstjenesten var levert av Privanet Norge, som igjen var delvis eid av finske Privanet og underlagt en konsesjon for verdipapirforetak fra det finske Finanstilsynet.

I Finland hadde Privanet operert med folkefinansiering siden 2016 - og på to år hentet rundt en halv milliard kroner i aksjekapital til nærmere 30 selskaper.

I Norge rigget Around etter hvert kampanjer for blant andre kamera-startupen Wiral og Sharebox, som begge dro inn flere millioner og over hundre investorer.

På nyåret ble det imidlertid full stans. Around måtte levere tilbake konsesjonen fordi den finske partneren hadde valgt å endre strategi, ifølge Camilla Andersson.

Hun ledet den norske satsingen.

– Privanet tapte enormt mye penger i 2018 og 2019. De endret derfor sin strategi og la blant annet ned sin aksjebaserte virksomhet innenfor crowdfunding. De ønsket å ha et større fokus på egne markeder, sier hun og legger til:

– Det gjør at den norske virksomheten nå må stå på egne ben, og at vi må ta våre egne strategiske valg, sier Andersson.

– Litt katastrofalt

Andersson så likevel et behov for å bygge en større aktør i Norge. Via Crowd Invest, som også sto på eiersiden av plattformen, innledet det norske teamet på 12 involverte partnere, derfor en dialog om et nytt samarbeid med en partner i Norge.

– Planen var å gå sammen om å styrke markedet fordi det kommer til å være et enormt stort behov for kapital i tiden fremover. Alle kommer til å trenge penger; startups, vekstselskaper og de etablerte, sier Andersson.

Hun forteller at de brukte flere måneder på å definere dette samarbeidet, men da avtalen var signert, skal partneren ifølge Andersson ha valgt å bryte avtalen.

– I ettertid føler man det er litt katastrofalt, særlig når de vi opplevde som våre nye partnere velger å gå fra en avtale vi var blitt enige om, sier hun og legger til:

– Vi hadde brukt mye tid på forhandlingene for å komme frem til en god løsning for å bli en stor og sterk aktør, sier Andersson.

Ny plattform

Crowd Invest er nå i pågående prosesser med nye partnere, og de jobber også med å få på plass en egen norsk konsesjon.

– Målet nå er å bygge et heldigitalt verdipapirforetak for å hjelpe vekstselskaper med sin kapitalinnhenting. Det var det vi hadde lykkes med allerede, og det er det vi ønsker å fortsette med, sier hun.

Planen er å lansere en ny plattform etter sommeren i år.

– Hvordan det til slutt blir, kommer an på valg av partner, teknologi og konsesjon. Vi får se hva resultatet blir, men nå tror jeg det kan bli enda bedre enn hva vi først hadde håpet på, sier Andersson.

«Begrenset inntektsgrunnlag»

Privanet er notert på Nasdaq-børsen i Finland, og på to år har verdien på selskapet rast med 90 prosent.

I en epost til Shifter bekrefter CEO i finske Privanet, Riku Lindström, at selskapet nylig reviderte sin strategi, og at driften av en norsk folkefinansieringsplattform ikke lenger ble ansett å være en bærekraftig virksomhet fremover.

Han skriver:

«Å betjene Around i Norge, og å drifte en slik plattform generelt, er krevende med tanke på kostnader med et begrenset inntektsgrunnlag. Med begrensede økonomiske ressurser ønsket ikke Privanet-konsernet å prioritere videre drift».

Han legger til at Privanet ser på de øvrige nordiske landene som et mulig interessant marked, men heller ikke disse er en prioritet akkurat nå.