OPPKJØP

Den første av Kahoots «innkjøpte» gründere kaster kortene

Et drøyt år etter at selskapet hans ble kjøpt opp av Kahoot, slutter Actimo-gründer Eske Gunge.

Eske Gunge er gründer og daglig leder i Actimo.
Publisert

I fjor høst punget det norske læringsteknologiselskapet Kahoot ut opptil 300 millioner kroner for den danske oppstartsbedriften Actimo.

Plattformen legger til rette for at ansatte i bedrifter kan kommunisere med hverandre både faglig og sosialt. De kan ta opplæring og få viktig informasjon fra lederne. Målet er at det skal skje på en engasjerende måte.

Actimo og gründer Eske Gunge ble dermed en viktig brikke i Kahoots plan for å vinne bedriftsmarkedet.

– Jeg tror på Kahoot, og er «totally wested». Sammen med dem vil jeg realisere vår visjon, og endre måten man driver læring i bedrifter på, sa Gunge til Shifter rett etter at oppkjøpet ble kjent.

Nå, 14 måneder senere, slutter han.

– Jeg trenger en pause og å bruke litt tid på familien. Mitt fokus har vært å få Actimos team godt inn i Kahoot, og det synes jeg har lykkes godt. Så nå når teamet er i trygge hender, synes jeg det er tid til pausen, sier Gunge til Shifter.

Gründerånden i store Kahoot

Kahoot har gjort flere oppkjøp de seneste par årene. I porteføljen er norske Dragonbox, Poio og Motimate, finske Digital Teaching Tools Finland Ltd, den estiske språkappen Drops, og ikke minst milliardoppkjøpet av amerikanske Clever.

Foruten CTO og medgründer i Drops, Mark Aron Szulyovszky, som sluttet nesten umiddelbart etter at det norske selskapet tok kontrollen, er Gunge så vidt Shifter bekjent den første av de «innkjøpte» gründerne som gir seg.

– Jeg har oppnådd at Actimos team og produkt har funnet sammen med en virksomhet og nye kolleger som brenner for det samme oppdraget og visjonen som Actimo, og som kan hjelpe til med å bringe våre løsninger ut i verden, sier Gunge.

I tillegg trekker han frem gleden han har hatt av å se medarbeidere og kunder bli en del av en «enda større reise».

– Du beskriver deg selv som en entreprenør. Er den mentaliteten forenelig med å bli kjøpt opp og bli del av et større system?

– Jeg synes faktisk Kahoot har en meget entreprenøriell ånd, og jeg er meget glad for mine nye kolleger.

– Men det er klart at det skal streamlines litt mer i virksomheten som en del av Kahoot. Men jeg synes entreprenøren i meg trivdes fint i Kahoot.

– Hva er fordelene og ulempene med å få flere gründere under samme tak?

– Fordelen er at det er massevis av energi og holdninger om hvor vi skal hen, men det er jo også klart at vi ikke kan bestemme alt sammen selv mer.... og det krever litt tilvenning, sier Gunge.

Kulturen i Kahoot

Ifølge den danske gründeren passet Actimo godt inn i Kahoot-systemet, både forretningsmessig og kulturelt. Han trekker særlig frem kjøpet av Motimate, som ble gjort etter at Actimo var inne i folden, som vellykket.

– Kultur-fiten har Kahoot altså matchet godt.

– Der hvor det er mest påvirkning, er den naturlige reorganisering som pågår av teamene, for å bli «ett» team. Men her har vi kommet langt, og jeg synes det ser bra ut.

Gunge vedgår likevel at det har vært noen tunge tak. Det mest krevende har vært å holde på business-as-usual mens selskapet tilpasset seg den nye virkeligheten, og samtidig skulle holde høy fart og skape vekst.

– Men det har vi fått til å skje, selv om det har krevd en del av teamet. Det synes jeg de har taklet veldig godt.

Nådde hårete mål

– Jeg tror det som har gjort størst inntrykk på meg, er hvordan man kan sette sterke krav til kjøpte selskaper som Actimo, og samtidig være behagelige og drive en felles mission og samarbeide, sier Gunge.

Han forteller at selskapet gjorde opp sin resultatbaserte earn-out i mars. Det vil si at deler av kjøpesummen Kahoot avtalte med gründerne og de øvrige aksjonærene i Actimo, var knyttet til resultatene det danske selskapet nådde etter oppkjøpet.

Gitt at Actimo klarte disse målsetningene, hvis detaljer ikke er kjent, kunne kjøpesummen bli opp til 300 millioner kroner.

– Vi presterte på et hårete mål vi hadde satt, og det hadde jeg aldri forestilt meg, sier Gunge.

– Det gjorde vi blant annet fordi det blev stilt høye krav, samtidig som vi ble backet opp. Så det er noe med at man kan nå lengre når man lykkes med at få satt høye forventninger på en god måte. Det er noe av det Kahoots ledelse er gode på.

Gunge vil fortsatt være aksjonær i Kahoot etter at han har forlatt sin stilling.