fisk

De slet med å få interesse for en malerobot for privatpersoner, men så fant de et marked der kundene skrek etter løsningen

Nå henter EasyX 12 millioner kroner for å gi gass i havbrukssnæringen..

EasyX sammen med StartupLab i Bergen. F.v. Bård J. Hansen (Head of development i EasyX), Sindre Rongved Hansen (CEO i EasyX), Erlend Waaler (Leder for StartupLab i Bergen) og Jan Fredrik Gjerstad (Sales and procurement i EasyX)
Publisert

EasyX har utviklet en robot som kan kjøre på vertikale overflater uavhengig av materiale. Roboten skal i første fase brukes til å vaske og rengjøre fiskekar på settefiskanlegg og landbaserte oppdrettsanlegg. Selskapet har etter hvert ambisjoner om å ekspandere ut i flere markeder. Roboten er ifølge gründerne ettertraktet av oppdretterne fordi den eliminerer HMS-utfordringer knyttet til menneskelig eksponering av kjemikalier og høyde, den øker produksjonseffektiviteten og har potensiale til å redusere sannsynligheten for fiskedød.

Nå får selskapet med seg flere kjente tidligfaseinvestorer som Startuplab, Kongsberg Innovasjon og DSD Investering, i tillegg får de kapital fra Innovasjon Norge. TIl sammen 12 millioner kroner.

Starten

Ideen til roboten ble først skapt da to av gründerne Bård J. Hansen og Sindre R. Hansen, skulle male husene sine samme sommer og ville lage en robot som kunne forenkle arbeidet.

- Tanken var først å tilby roboten til privatpersoner som ville male hus og vegger, men interessen i markedet var begrenset, og forholdene svært varierende, sier Sindre Hansen.

Etter tips fra en sambygding om at teknologien kunne brukes i havbruksnæringen så skiftet selskapet kurs. Nå har EasyX utviklet en robot som kan operere på såpeglatte vegger og brukes til å vaske tomme fiskekar i havbruksnæringen.

- Vasking av fiskekar gjøres i dag manuelt i stillas med høytrykkspyler. Dette er en stor påkjenning for ansatte på anleggene og oppdrettsselskapene er tydelige på at de ønsker bedre løsninger, sier sambygding og medgründer, Jan Fredrik Gjerstad, i en pressemelding.

Ut i markedet

Med nye industrielle investorer er selskapet nå klare for å kommersialisere teknologien ut i markedet. En av investorene som blir med på investeringsrunden er Kongsberg Innovasjon sitt pre-såkornfond.

- Vi ser at robotteknologi har et enormt potensial for å effektivisere og forbedre prosesser i mange næringer og EasyX-roboten er et godt eksempel på det. Det er sjeldent vi ser tidligfaseselskaper med så stor etterspørsel etter sin løsning, så det er tydelig at de har truffet en nerve i oppdrettsnæringen med sin robot, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

Etter hvert er planen å ekspandere ut i flere markeder.

- Teknologien etterspørres i flere markeder, og vi blir stadig kontaktet av aktører fra offshore-næringen, infrastruktur, og shipping for å nevne noen. Selv om det er fristende å utforske nye markeder er planen å lage et solid produkt for havbruksnæringen først, sier Sindre R. Hansen.

Stort vekstpotensial

Kjartan Melberg, investeringsdirektør i DSD investeringer, sier DSD går inn på eiersiden i EasyX fordi de har banebrytende forretningside.

- I DSD tror vi at nytenkende løsninger og teknologi er viktige ingredienser for å lykkes med bærekraftig verdiskapning. Vi synes det er imponerende å se hvordan EasyX sin teknologi på en kostnadseffektiv måte forbedrer flere HMS-elementer innen fiskeoppdrett på land. Vi har stor tro på at EasyX er et selskap med stort vekstpotensial - etter hvert også innenfor andre vertikaler, sier Kjartan Melberg, investeringsdirektør i DSD.

Gisle Østereng, Investeringsdirektør i StartupLab, sier at:

- Vi i Startuplab gleder oss over å kunne investere i EasyX – med Sindre i spissen. Konseptet er teknisk veldig interessant, har allerede mye validering i en applikasjon i en næring som er stor i Norge, og oppsiden er stor. Vi håper å bistå i selskapsbyggingen i årene som kommer og er takknemlige for å få lov til å være en del av et sterkt investorlag i et spennende selskap.

Om Kongsberg Innovasjon

● Kongsberg Innovasjon er en industribasert inkubator og investor som opererer over hele Norge. Selskapet bistår norske teknologibaserte vekstbedrifter og tilbyr et unik industrisamarbeid der etablert industri bidrar med teknologiekspertise for å sikre en rask selskapsutvikling.

● De siste årene har Kongsberg Innovasjon tatt en posisjon i det industrielle miljøet; både nasjonalt og internasjonalt. Kongsberg Innovasjon er tett knyttet opp mot de fremste innovasjonsmiljøene i Europa, noe som bidrar til skalering av norsk teknologi og industri.

● Kongsberg Innovasjon eies av Kongsberg Gruppen, TechnipFMC, Equinor, Kongsberg Automotive, Siemens Energy, Semcon, KIWA, Handelshøyskolen BI, Vardar og SIVA.

Om DSD Investeringer

DSD er et norsk og Stavanger-basert investeringsselskap eid av Hermansen-familien som investerer i fire sektorer: Hav, Mobilitet, Reiseliv og Helse. DSD investerer i mennesker og jobber med selskaper som utforsker og utvikler løsninger for fremtiden. Sentralt i selskapets investeringsstrategi er bærekraft, regional utvikling og aktivt eierskap.

Om StartupLab

Startuplab er Norges største inkubatoraktør med lokaler i Oslo og Bergen samt den mest aktive tidligfase investoren i ambisiøse techselskaper nasjonalt. Founders Fund er etablert av noen av landets mest vellykkede seriegründere, og bistår gründere med langt mer enn kapital.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!