PERSONVERN

Datatilsynet varsler hastevedtak mot taxiappen Yango: Frykter at kundenes data sendes rett til Russland

Informasjonen som sendes fra Yango til Russland kan bli brukt til å overvåke, utpresse eller sverte personer i ledende samfunnsroller, mener Datatilsynet.

Tobias Judin i Datatilsynet.
Publisert Sist oppdatert

Siden deres inntreden i det norske markedet i 2021, har Yango blitt en svært populær taxiapp her til lands. Selskapet er registrert i Nederland, men eid av Yandex, som er et ledende teknologiselskap i Russland.

Yango behandler blant annet personopplysninger om lokasjon, hentested og destinasjon.

Nå har det norske Datatilsynet, i samarbeid med myndighetene i Finland, fattet et såkalt hastevedtak mot Yango. Det innebærer forbud mot enhver overføring av personopplysninger til Russland.

– Det betyr at Yango må legge om de tekniske systemene sine for å bryte forbindelsen med Russland. Får de ikke til det, må de rett og slett stoppe tjenestene sine i Norge og Finland inntil de finner en løsning. Det er ikke noe vi ønsker, men det kan bli nødvendig for å unngå at data om folk i Norge overføres til Russland. Med andre ord kan dette få store konsekvenser for Yango, sier seksjonsleder Tobias Judin i Datatilsynet til Shifter.

– Akutt risiko

Bakgrunnen for hastevedtaket er en ny russisk lån, som skal trå i kraft 1. september. Denne loven vil ifølge Datatilsynet gi russiske sikkerhetsmyndigheter kontinuerlig fjerntilgang til russiske taxiselskapers data.

– Dette utgjør en akutt risiko for personvernet, fordi russiske myndigheter potensielt kan overvåke norske innbyggeres bevegelser gjennom Yango, sier Judin i en pressemelding.

– I lys av den nåværende sikkerhetssituasjonen er det lett å tenke seg at Russland kan bruke disse dataene mot oss på uventede måter. Hvor og når vi reiser kan si mye om privatlivet vårt. Informasjonen kan for eksempel bli brukt til å overvåke, utpresse eller sverte personer i ledende samfunnsroller, mener han.

Yango har frist til 14. august til å uttale seg i saken. Datatilsynet varsler at de vil fatte et endelig vedtak før den nye, russiske loven trer i kraft.

OPPDATERT 09.08.23: Yango avviser datalekkasje til Russland.

Tema i Stortinget

I fjor flagget konkurrenter denne bekymringen i E24, og før jul løftet Høyres Erlend Larsen problemstillingen i Stortinget.

– I utgangspunktet ønsker vi jo konkurranse på drosjemarkedet, men ikke fra hva som helst. Ikke fra aktører som kan være en trussel, slik Yango åpenbart er gjennom den måten de registrerer info, sa Larsen til E24.

Han utfordret utenriksminister Anniken Huitfeldt om hennes vurdering av risiko ved Yangos virksomhet i Norge.

«Jeg legger til grunn at selskapet følger gjeldende rett, herunder på personvernområdet, og ikke deler persondata i strid med regelverket. Departementet kan ikke gå inn i konkrete vurderinger av om selskap overholder personvernregelverket,» lød deler av svaret Larsen fikk (ekstern lenke).

Huitfeldt understreket at regjeringen som reaksjon mot Russlands folkerettsbrudd i Ukraina har innført de strengeste sanksjonene noensinne i norsk rett, og legger til grunn at Yango etterlever disse.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.