Direktør for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, har ansatt Kari Laumann som sjef for den nye regulatoriske sandkassen for AI og personvern.
Direktør for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, har ansatt Kari Laumann som sjef for den nye regulatoriske sandkassen for AI og personvern.

Datatilsynet henter Telenor-topp: Skal sørge for ansvarlig utvikling av kunstig intelligens i Norge

Kari Laumann får ansvaret for den regulatoriske sandkassen for kunstig intelligens. Datatilsynet vil åpne for søkere i år.

Publisert

I vår opprettet Norge, som andre land i verden etter Storbritannia, en såkalt regulatorisk sandkasse for personvern og kunstig intelligens (AI). Etableringen av et slikt testmiljø var blant de få konkrete tiltakene i den nye nasjonale strategien for kunstig intelligens. Regjeringen bevilget tre millioner kroner til formålet.

Ansvaret for sandkassen ble lagt til Datatilsynet. Nå har de ansatt Kari Laumann til å lede prosjektet.

Laumann kommer fra stillingen som direktør for personvern i Telenor Asia i Thailand. Hun har tidligere vært ansatt som samfunnsviter i Datatilsynet, og jobbet den gang med utredninger og utvikling av nye satsinger på tvers av fagområder.

Laumann, som er utdannet sosiolog, jobbet også i Teknologirådet i en årrekke, der hun ga råd til Stortinget om samfunnskonsekvensene av ny teknologi.

– Vi skal tilby veiledning og utveksle erfaringer med et utvalg selskaper. Målet er å stimulere til innovasjon av etisk og ansvarlig kunstig intelligens fra et personvernperspektiv, sier Laumann i en pressemelding.

Den regulatoriske sandkassen skal være åpen for private og offentlige virksomheter på tvers av ulike sektorer, som bruker personopplysninger.

Formålet er å utvikle allmennyttige og innovative tjenester med godt personvern, ifølge Datatilsynet.

I tillegg til prosjektlederen, består medarbeiderne fra Datatilsynet av et tverrfaglig team av jurister, teknologer, kommunikasjonsmedarbeidere og samfunnsvitere som skal gi veiledning til og utveksle erfaring med prosjektdeltakerne.

– Vi er nå i planleggingsfasen og ser vi fram til arbeidet med å knytte til oss eksterne aktører. Planen er å åpne for søknader om deltakelse i begynnelsen av desember, sier Laumann.

Powered by Labrador CMS