-
Customer Success & Content Coordinator | Wrepit
-
Senior Software Engineer | Wrepit
-
Director of Engineering | No Isolation
-
Lead Engineer for Oslo or Grimstad | Davidhorn
-
Lead Product Manager for Oslo or Grimstad | Davidhorn
-
AI and ML Engineer | NBIM
-
Fagansvarlig Data og innsikt | Eksfin
-
Chief Commercial Officer / VP Sales | Muybridge
-
Seniorutvikler | Cartagena
-
Recruitment Specialist | Rede People
kapital
Britiske pensjonskjemper blar opp: Vil sluse 50 milliarder pund inn i private markeder
Minst halvparten er øremerket britiske vekstselskaper og infrastruktur.

En betydelig mengde ny kapital kan snart bli tilgjengelig for britiske selskaper utenfor børs.
Gjennom den ferske «Mansion House Accord» har 17 ledende pensjonsforvaltere, som til sammen representerer 90 prosent av det aktive markedet for innskuddsbaserte pensjonsordninger (DC-ordninger) i Storbritannia, forpliktet seg til å øke sine allokeringer til private markeder.
Blant de 17 finner man giganter som Aegon UK, Aon, Aviva, Legal & General, Mercer, Nest pensions og Phoenix Group.
Målet er at minst 10 prosent av midlene i pensjonsordningenes hovedporteføljer («default funds») skal være investert i private markeder innen 2030.
Dette inkluderer unoterte aksjer, eiendom, infrastruktur og privat gjeld/kreditt. Avtalen spesifiserer at minst 5 prosent av den totale porteføljen skal gå til britiske private markeder, forutsatt at det finnes tilstrekkelig med egnede investeringsmuligheter.
Dette er et frivillig, bransjeledet initiativ, og ikke et resultat av lovpålegg eller politisk press, understrekes det av aktørene bak.
En sentral pådriver har vært City of London Corporation, i samarbeid med bransjeorganisasjonene The ABI og Pensions and Lifetime Savings Association. Målet er å gi pensjonssparere tilgang til den potensielt høyere avkastningen som kan oppnås i private markeder, samtidig som man stimulerer britisk økonomi.
Selv om initiativet er frivillig, er det avhengig av støttende tiltak fra britiske myndigheter og regulatoriske organer for å lykkes.
Selskapene som har signert akkorden peker på behovet for en jevn strøm av britiske investeringsmuligheter, et skifte fra kostnadsfokus til verdifokus i markedet, og et tydelig og forutsigbart regulatorisk rammeverk.
Avtalen bygger videre på det eksisterende «Mansion House Compact» fra 2023, som har som mål å allokere minst 5 prosent av DC-midler til unoterte aksjer innen 2030.
Investeringer under Compact-initiativet vil bidra til å nå målene i den nye og bredere Accord-avtalen.
Lunkne norske pensjonskasser
Regjeringen har foreslått at også de norske pensjonskassene snuser på venture, og da ved å vurdere å saminvestere med Investinor.
Flere pensjonskasser har offentlig avvist forslaget som uinteressant for dem.
Leder i Pensjonskasseforeningen, Christer Drevsjø, sier til Shifter at han er kjent med utviklingen i Storbritannia, men at status blant de norske pensjonskassene fortsatt er noe avventende.
– Interessen er overordnet og gjennomgående moderat, sier han. – Men det finnes så klart unntak.

Tall han sitter på viser at de norske kassene har investert rundt 30 milliarder kroner i segmentet av selskaper utenfor børs, altså private equity, infrastruktur og såkorn/venture.
– Men disse midlene er stort sett plassert i utlandet, sier han og presiserer at pensjonskassene leverer garanterte produkter og derfor må forvalte innenfor akseptabel risiko og med best mulig avkastning.
– Alle støtter opp om næringsutvikling i Norge, men rene politiske føringer kan ikke pensjonskassene legge for mye vekt på.