Helsetech

Ble gründer da hun ble syk: Lager selvhjelpsapp for diagnose som rammer 200.000 i Norge 

Hanne Kolflaath fikk fibromyalgi for ett år siden. Nå har hun laget verktøyet hun hadde bruk for da hun ble syk, men ikke fant. 

Startet selskap sammen: Hanne Kolflaath er gründer sammen med sønnen Johannes Kolflaath Røsberg.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg hadde vært i mitt livs form sommeren 2021, og hadde nettopp gått tre toppturer og løpt halvmaraton før kroppen streiket. Da fikk jeg smerter fra toppen av hodet og til anklene, sier Hanne Kolflaath

Etter en periode med utredning, ble hun i mai i fjor diagnostisert med sykdommen fibromyalgi. 

Sykdommen gir utbredte kroniske smerter og kan ikke behandles med medisiner. To til fem prosent av befolkingen på verdensbasis rammes. I Norge er rundt 200.000 rammet, 90 prosent er kvinner. (Se fakta for mer info.)

– For å leve så normalt som mulig og ha følelsen av å være frisk, må man akseptere diagnosen, ta grep i hverdagen for å finne balansen mellom aktivitet og hvile, søvn og trening - og ikke minst stress. Da sier forskning at du vil ha opplevelsen av å være «frisk», sier Kolflaath. 

Kolflaath lette etter et digitalt verktøy som kunne henne med nettopp dette - å akseptere sykdommen, få kontroll og balanse i livet, men hun fant ikke noe. 

 – Da begynte jeg å snakke med en rekke ulike personer og miljøer - pasienter, tjenestedesignere, revmatolog, osteopat, forskere og pårørende om det kunne være behov for et slikt verktøy, forteller hun. 

Etter et halvt år med innsiktsarbeid, fikk hun klare tilbakemeldinger på at - ja, det var det. I november 2023 startet hun selskapet Valori Care AS sammen sønnen Johannes Kolflaath Røsberg.

Nå er han daglig leder i selskapet og holder til i helseinkubatoren Eitri i Bergen, mens Kolflaath holder til i Drøbak. 

Løsningen har fått navnet Helfi og er en livstilsapp for personer med fibromyalgi, der de kan få hjelp til å finne den rette balansen mellom for eksempel trening og hvile - for å kunne fungere i hverdagen, ha bedre livskvalitet og ha mulighet til å stå i jobb. 

Kolflaath har jobbet 25 år innen e-helse og har et bredt nettverk innen helsebransjen. 

Fra mars 2023 har hun vært innleid som markedssjef i helsetech-selskapet YouWell

 Hun har aldri vært gründer før. 

– Forferdelig skummel og veldig gøy 

Ett år senere: For ett år siden fikk hun ideen, i juni lanseres hjelpeverktøyet Helfi til gründer Hanne Kolflaath.

– Jeg har alltid vært ansatt. Å bli gründer har vært forferdelig skummelt, veldig gøy og spennende. Det har vært en bratt læringskurve,  sier Kolflaath. 

Shifter har tidligere skrevet om YouWell. Det bergenske oppstartsselskapet leverer en digital helseplattform for å opprette digitale helsetjenester innen en rekke ulike fagområder - og vant i november 2023 et historisk anbud. 

Nå kombinerer Kolflaath jobben der med å være gründer. 

Helfi bruker YouWell-plattformen for lagring og sikker tilgang på data. 

– Da vet vi at alt med tanke på personvern er godt ivaretatt, sier Kolflaath. 

De har samarbeidet med designselskapet Jubel for å utvikle designet til appen, og de er også med på eiersiden. 

Valori Care har gjennomført en emisjon på i underkant av en million kroner, og gründerne - mor og sønn - sitter på 80 prosent av selskapet. 

Testing av MVP-en (minimum viable product) er nå avsluttet og appen skal lanseres i begynnelsen av juni. 

– Hvilke konkurrenter finnes? 

– I Norge er det en app som heter Epio - men den handler mest om stressmestring. Vi ønsker å inkludere mer enn det, både håndtering av sykdommen og alt rundt - for eksempel dialog med Nav. Allerede har vi diagnostiske skjema i appen - som kan brukes i dialog med fastlege. I Sverige er det en app som heter Paindrainer. De har en tilnærming som ligner på vår. 

– Hva er målet? 

– Vi har internasjonale ambisjoner og vil gjøre verktøyet tilgjengelig globalt. 

Vil samarbeide med forskere 

Forretningsmodellen er basert på abonnement for den enkelte bruker. Appen vil være tilgjengelig for 39 kroner i måneden eller billigere gjennom et årsabonnement. På sikt vil appen også rette seg mot pårørende til personer med fibromyalgi. 

Kolflaath ønsker også et tett samarbeid med forskere. Hun ser på det som et bidrag inn mot forskning på kvinnehelse, da 90 prosent av de som rammes er kvinner. 

– Det er lite forsket på fibromyalgi. Vi håper at datamateriale fra verktøyet kan brukes inn på forskning på fibromyalgi og vi er nå i dialog med Nasjonalt senter for e-helseforskning og Egil Andreas Fors ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU for å få dette til. 

Selskapet skal snart gjennomføre en ny emisjon og vil gå i dialog med eksisterende investorer når selskapsverdien er blitt fastsatt. 

– Appen handler om å finne balanse og ta hensyn til sykdommen, og du har både en markedssjefjobb og er gründer - hvordan går det? 

– Jeg prioriterer jobb og barna mine. Jeg har kuttet ut alt annet og legger meg klokken 21 hver kveld. Jeg er veldig motivert for å gjøre verktøyet tilgjengelig for flest mulig. Hvis appen kan hjelpe folk til å få bedre livskvalitet eller stå i jobb, er det ikke noe bedre enn det. 

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Fibromyalgi

      • Kronisk smertetilstand som påvirker bindevev, muskler, leddbånd og sener. 
    • Hovedsymptomet på fibromyalgi er utbredte kroniske smerter. Det kan være muskelsmerter, leddsmerter eller begge deler. Smertene kan oppstå på forskjellige steder over hele kroppen, og varierer i intensitet ofte fra dag til dag. 
    • Smertene må ha vart i minst tre måneder før diagnostisering.
    • 2-5 prosent av befolkningen i Europa blir diagnostisert med fibromyalgi, 90 prosent av disse er kvinner. 
    • I tillegg til smerter, kjennetegnes diagnosen av utmattelse/fatigue, irritabel tarm syndom (IBS), søvnproblemer og depresjon.
    • Mange som får diagnosen klarer ikke å jobbe og blir uføre.