Investering

Bank skal bruke 5,4 milliarder på underrepresenterte gründere 

Pengepakken skal gå til å støtte mangfoldige og underrepresenterte fondsforvaltere og gründere i Storbritannia. 

Storbritannia, her resepresentert ved er Big Ben i London, satser på å løfte opp og frem minoritetsgründere.
Publisert Sist oppdatert

The British Business Bank skal bruke totalt 5,4 milliarder kroner på satsingen, skriver Techcrunch. 

Litt over én milliard kroner vil bli satt av til et venturefond ledet av kvinner. 4,3 milliarder kroner skal gå til å støtte mer mangfoldige fondsforvaltere og tidlige oppstartsselskaper, samt å bidra til å styrke tilførsel av talent for å gi personer med vanskeligere stilt bakgrunn mulighet til å bli investor. 

Pakken skal rulles ut i 2026, skriver avisen. 

– Initiativet som ble kunngjort i dag har som mål å redusere det betydelige gapet i venturekapitalinvesteringer for underrepresenterte gründer og investorer. Det vil rette seg mot at minst 50 prosent av investeringene går til kvinnelige fondsforvaltere, uttalte banken i en pressemeldingen. 

The British Business Bank ønsker å «bryte ned barrierer for å muligheter til å drive vekst som en del av regjeringens Plan for Change». 

Avisen skriver at forskjellene er store i det britiske venture-landskapet. 13 prosent av ventureteamene har kvinner på ledelsesnivå, mens det er minimale beløp av venturekapital som går til dem med minoritetsbakgrunn og kvinner -  eksempelvis to prosent til kvinnelige gründere. 

Kvinner er underrepresentert både i antall gründere, på investorsiden og når det gjelder å hente kapital også i Norge. 

En kartlegging Shifter gjorde av ansatte i Cognite, viste at 25 ble gründere - mens bare to av disse var kvinner. 

Men skjer ting her hjemme også. 

Nystartede Frøya Ventures har mål om å hente én milliard for å investere særlig i selskaper ledet av kvinner. Investeringsselskapet har nylig ansatt COO og general partner

Ulla Sommerfelt lanserte tidligere i år et nytt venturestudio rettet mot såkalt «femtech». Målet er å satse på kvinnehelse i et «uoppdaget» milliardmarked