Storemisjon

Ardoq henter over en milliard – verdsettes til over tre

Det koster å bygge et verdensledende Saas-selskap.

Administrerende direktør i Ardoq, Erik Bakstad og styreleder i Ardoq, Haakon Jensen
Publisert Sist oppdatert

For ganske nøyaktig et år siden skrev Shifter at Ardoq nylig hadde hentet 225 millioner kroner.

Tirsdag melder Finansavisen at selskapet har hentet 1,1 milliard kroner, eller 125 millioner dollar.

Etter det Shifter erfarer, prises selskapet til over 3 milliarder etter pengeinnskytelsen.

Tilgang på kompetanse som mangler i Norge

Administrerende direktør og medgründer Erik Bakstad, forteller til Shifter at de er veldig fornøyd med å få med EQT Growth og One Peak som medeiere.

—Det har vært målet hele tiden å få inn en internasjonal toppinvestor som har erfaring med å bygge Saas-selskaper som har over en milliard i gjentagende inntekt. Det er ikke så mange av dem i Norge. Nå får vi tilgang til deres porteføljeselskaper og rådgivning. Men det morsomste, er at de har forstått visjonen vår og satt seg godt inn i det vi har bygget, sier Bakstad til Shifter.

(Saas står for Software as a Service, og er en abonnementsbasert inntektsmodell for programvarebaserte selskaper. Der du før kjøpte et program med jevne mellomrom, så abonnerer du i stedet på en kontinuerlig oppdatert versjon av programvaren)

EQT Growth leder runden, og er sammen med londonbaserte One Peak, som spesialiserer seg på å investere i SaaS-selskaper. de første internasjonale investorene i selskapet.

Hvem er EQT Growth og One Peak?

EQT Growth

EQT Growth er et globalt investeringsselskap som fokuserer på vekstselskape. De har særlig fokus på selskaper som er i ferd med å gå over i en skaleringsfase, og investerer i et bredt spekter av teknologiselskaper.

One Peak

One Peak investerer i teknologiselskaper i skaleringsfasen. I tillegg til Ardoq har One Peak blant annet investert i selskaper som Neo4j, DocPlanner, Spryker Systems, PandaDoc, Keepit, Cymulate, Paysend, HighQ, Quentic, DataGuard, EMnify, Infermedica.

Økte årlig inntekt med 78 prosent

B2b-selskapet Ardoq er nok ikke så kjent for mannen i gata, men selskapet kan skilte med kunder som Carlsberg, Tine og Schibsted. Produktet deres gir selskaper kontroll og oversikt over alle sine IT-løsninger slik at de enklere kan digitalisere og transformere selskapene.

Ifølge Finansavisen har Ardoq en gjentagende årlig inntekt på 12,7 millioner dollar, som betyr at de har økt den med 78 prosent fra 2020.

Høye bruttomarginer

Shifter skrev nylig om hvordan Ardoq tredoblet veksten ved å jobbe systematisk med nøkkeltall.

– Når man først får gjentakende inntekter, begynner snøballen å rulle, og da kan skalerbarheten av SaaS-forretningsmodellen få selskapsveksten til å ta av, sa Erik Bakstad administrerende direktør og medgründer i SaaS-selskapet Ardoq.

Han fortalte at hovedpoenget med «programvare som en tjeneste» (SaaS), er gjentakende inntekter og lave leveransekostnader gjennom skyen. Det gir høyere bruttomarginer - og dersom man lykkes, kan det være en pengemaskin. En krone for å skaffe en kunde - kan gjerne gi fem kroner ut på andre siden.

Kjente investorer på aksjonærlista

Og den enorme veksten har sannsynlig vært grunnen til at selskapet nå har kunnet hente 1,1 milliarder uten å bruke finansielle rådgivere.

Shifter skrev om forrige storemisjon i mars i fjor. Den gang var seriegründer og investor Geir Førre, som tidligere var styreleder i selskapet, den største aksjonæren (om lag 20 prosent).

Gründerne og de ansatte, satt på over 20 prosent. Idekapital på over 15 prosent. Norselab (med Aksel Lund Svindal som har observatørrolle i Ardoqs styre) og Altitude Capital (Grunde Eriksen) på henholdsvis 2,7 og 1,1 prosent.

Etter emisjonen blir EQT Growth den største aksjonæren.

(Saken oppdateres)

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*