digital tvilling

Aramco Ventures investerer i Røkkes digital tvillingteknologi

Tar en eierpost i Aize.

Fra øverst til venstre: Abdulaziz S. Shafi, konserndirektør for digitalisering og IT, Motaz A. Mashouk, konserndirektør for prosjektledelse i oppstrøms- og nedstrømsaktiviteter, Nayef AlOtaibi, visepresident for digital transformasjon og digitaldirektør, Jarle Skrebergene, administrerende direktør i Aize.
Publisert Sist oppdatert

Aramco Ventures, risikokapitaldelen av det globale energi- og kjemiselskapet Aramco (tidligere Saudi Aramco), har kjøpt en 7,4 prosent eierandel i Aize Holding, eierselskapet til den norske programvareleverandøren Aize AS.

Det er ikke oppgitt hva andelen ble kjøpt for.

Aize AS, som har baser i Norge, Storbritannia og USA, er en del av det norske Aker-konsernet. Selskapet spesialiserer seg på digital tvillingteknologi spesifikt rettet mot tungindustrien og offshore. 

Programvaren skal muliggjør raskere og mer effektiv prosjektgjennomføring, samt optimalisering av drift og vedlikehold. 

Aize, som ble etablert i 2019, omsatte for 350 millioner kroner i 2022 og fikk et resultat før skatt på 26,6 millioner kroner. Det er seks ganger mer en i 2020 da omsetningen landet på 55 millioner.

I mai i år landet Aize en avtale med energigiganten BP.

Vurderer å utvide samarbeidet

Investeringen kommer etter en intensjonsavtale mellom Aramco og Aize, hvor begge parter også vurderer å utvide sitt samarbeid. 

Dette vil potensielt inkludere implementering av Aizes digitale tvillingprodukt i utvalgte Aramco-eiendeler. Det er planlagt at en kommersiell avtale vil formalisere disse ordningene.

Ifølge en pressemelding markerer investeringen fra Aramco Ventures et viktig skritt for Aize AS, og potensielt for den bredere bruken av digital tvillingteknologi i tungindustrien. 

Det er ikke første gang Aramco kjøper seg inn i teknologiselskapene i Aker-systemet. Oljegiganten har også en betydelig eierandel i Cognite. 

Aramco Ventures har i tillegg en posisjon i Hydrogen Mem-tech.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.