ENERGI

Amerikanske storinvestorer kaster seg over norsk teknologi som digitaliserer solparker

Etter å ha stablet solpark-selskapet Norsk Solar på bena, fikk gründerduoen Murshid Ali og Petter S. Berge nok en lysende idé. Nå bygger de et nytt selskap som skal gjøre driften og vedlikeholdet av nettopp solparker mer digitalt.

Murshid Ali og Petter S. Berge har etablert Skyfri, et selskap som skal digitalisere driften og vedlikeholdet av solparker.
Publisert Sist oppdatert

Det Stavanger-baserte selskapet Norsk Solar har siden oppstarten i 2017 bygget en rekke solanlegg i utviklingsland, sammen med større internasjonale investeringsbanker. Bak selskapet står blant andre gründerne Murshid Ali og Petter S. Berge, som også har investert i en rekke oppstartsselskaper sammen.

Sommeren 2021 stablet denne duoen et nytt selskap i samme kategori på bena. Skyfri sin teknologi muliggjør innsamling av ulik sensor- og produksjonsdata fra solanlegg, og gir innsikt i produksjonsfeil og årsak i sanntid. Kongstanken er å fullautomatiserte drift- og vedlikehold av slike anlegg.

– Vi har vært i bransjen lenge, og har sett at disse problemstillingene eksisterer. Bransjen er gammel og har utviklet seg over lang tid. De som har tatt over vedlikeholdet, er byggeselskaper som er svært lite tekniske. Så vi har kjent problemet på kroppen, sier Ali til Shifter.

På kundelisten til det nye selskapet står blant andre det amerikanske storfondet KKR, teknologikjempen Bosch, Cleantech Solar, Hinduja, Tata Power, Honda og Fibon Energy.

– Kundegrunnlaget har vi opparbeidet oss de siste 4-5 årene, mange er de samme vi møtte i Norsk Solar, forteller Ali.

Slik er vekststrategien

Skyfri har vokst raskt, og har i dag rundt 100 ansatte. Store deler har kommet gjennom oppkjøp av utenlandske selskaper, spesielt innen tradisjonell vedlikehold. I mars kjøpte Skyfri Avi Solar, det tredje største selskapet i segmentet i India.

– Vi kjøper de som sitter på vedlikeholdskontraktene, forklarer Ali, og legger til at alle oppgjørene er gjort i cash.

– De er relativt billige, så foreløpig lar det seg gjøre.

– Hvorfor er dette en god strategi, i stedet for å prøve å utkonkurrere dem med teknologien dere sitter på?

– Salgssyklusene for software er cirka 12 måneder, men kundene er akkurat de samme. Dessuten er vedlikeholdsselskaper lavt priset sammenlignet med teknologiselskaper, for de har ingen egne unike løsninger.

Ali trekker paralleller til strategien de hadde da han var med å gründe fintech-selskapet Huddlestock.

– Tesen der var at forvaltningsselskaper var analoge, så la vi et lag teknologi på toppen. Vi gjør det samme med vedlikeholdsselskapene nå. Men i denne industrien er mulighetene større og mer skalerbar. Bare i 2022 forventes det at det blir bygget solkraft for nær 250 milliarder kroner.

Omsetningen til Skyfri ventes å ligge opp mot 50 millioner kroner i 2022, ifølge Ali, med mindre de gjør flere oppkjøp. Og det er langt fra utelukket.

LES OGSÅ: Så nær var Huddlestock stupet - redningsaksjonen som gjorde at Murshid Ali fikk lønn for strevet

Sa nei til «giftpillene»

I tillegg til å bruke egne penger på prosjektet, har Skyfri hentet inn 40 millioner kroner i privat kapital fra investorer over to runder. Den siste, på omkring 30 millioner kroner, fant sted i januar.

Investorene inkluderer det store internasjonale venturefondet SpeedInvest (som også er inne i norske Indykite), Unpopular Ventures, Voyagers Climate Fund, Link Venture Capital og Singularity.

I tillegg har et knippe profilerte engleinvestorer investert, deriblant Kahoot-gründer Johan Brand, Andreas Helbig fra Atomico, Chris Murphy fra Websummit, og David Rowan, gründeren bak Wired Magazine.

– Vi har jo vært ute en vinternatt før, for å si det sånn, sier Ali, og forteller at den forrige runden, som er et konvertibelt lån, var tre ganger overtegnet.

Gründerne sa også nei til flere friere. Ali viser til en fersk artikkel i Shifter, der Oneflow-gründer Anders Hamnes kaller deler av venturemiljøet «giftpiller».

– Vi ble tilbudt flere av disse giftpillene han snakker om, og vi sa nei til alle som kom med slike kontrakter og «term sheets». Vi har vært i en heldig situasjon, der vi kunne velge investorene vi ville ha.

Gründerne sitter fortsatt med nærmere 70 prosent eierskap, inkludert en pott på 20 prosent som er satt av til en opsjonsprogram for ansatte.

Ettersom forrige runde var et konvertibelt lån, har ikke partene fastsatt prisingen av selskapet ennå. Shifter får likevel indikert, utifra de opplysningene som foreligger, at en verdivurdering på omkring 360 millioner kroner ikke er helt skivebom.

Glemmer tidsperspektivet

For å lede det hele, har Ali og Berge fått med seg Pratik Ghoshal som CEO og Aslan Shamsutdin som CTO.

Pratik er tidligere toppsjef i WiseEnergy, en av verdens største forvaltere av solanlegg, og har 20 års erfaring fra bransjen, deriblant fra REC Solar. Aslan har på sin side mange års erfaring fra Bain & Co, PA Consulting og KPMG.

– Solkraftindustrien er i en ekstrem vekst og det bygges anlegg globalt i stor skala. Det er stort fokus på investeringer, men man glemmer litt at disse anleggene skal produsere fornybar energi i flere tiår frem i tid, og riktig vedlikehold kreves for å kunne nå sine produksjonsmål, sier Ghoshal.

– Vedlikehold av disse anleggene gjøres i dag analogt og med minimalt med sanntidsinnsikt om hva man faktisk bør gjøre og når, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*